Carnavalsbouwers in Budel werken in grote luxe: 'Heel blij met de nieuwe bouwhal'

BUDEL - Het bouwen in koude lekkende schuren is verleden tijd voor veel carnavalsverenigingen in Budel. Zaterdag openen in die gemeente twee nieuwe hallen waar loopgroepen en wagenbouwers in grote luxe kunnen werken aan hun nieuwste creaties. 'We zaten in een bouwval, het was drama.'

Jordi, Neeltje en Janneke van carnavalsvereniging De Lamballen uit Budel-Schoot lopen komend carnaval mee met De Melkweg.  De wagen is gebouwd rondom een wereldbol en twee melkbussen, waaruit straks 'iets van melk' op straat terecht komt. "Deze hal is pure luxe",  zegt Jordi. "We werkten jarenlang in dramatische omstandigheden, ruimtes waar het koud was,  met lekkende daken. de schimmels kwamen uit de muur."

Noud van Leeuwen van de Stichting Bouwhallen Carnaval bevestigt dat er ook bij de gemeente zorgen waren over de beroerde bouwomstandigheden van veel carnavalsgroepen. "Het was niet altijd brandveilig." Sommige verenigingen hadden zelfs helemaal geen bouwlocatie.Stimulans voor jongeren
 "Deze twee bouwhallen - eentje in Budel-Schoot speciaal voor loopgroepen en een in Soerendonk voor de bouwers van grote gemotoriseerde wagens - is ook een stimulans voor jongeren die mee willen doen."

De bouwhallen kunnen volgens hem ook na carnaval van dienst komen. "Als er hiernaast op het sportveld een toernooi is kan de hal gebruikt worden voor nevenactiviteiten." 

Deel dit artikel: