Verhalen op de Dakar-rustdag: bikkelen, genieten, balen en overschatting? [VIDEO]

EINDHOVEN - Vrijdag is een rustdag in Dakar. De deelnemers krijgen de mogelijkheid om even te ontspannen, al wordt er ook druk gesleuteld aan de voertuigen. Een rondje langs de Brabantse coureurs, hoe beleven ze Dakar 2018 tot nu toe?

Maikel Smits: 'Aankomst in La Paz zal ik nooit vergeten'
Debutant Maikel Smits rijdt een verrassend goede Dakar Rally. Hij behoort tot de snelste veertig motorcoureurs van de rally. Hij geniet met volle teugen, vooral bij de aankomst in La Paz. "Het was echt te gek. Ik ben voor de grap nog een keer stil gaan staan, toen trokken ze me bijna van m'n motor af."


Luc van de Huijgevoort: twee etappes achter elkaar
Voor Luc van de Huijgevoort kwam de rustdag ontzettend gelegen. De laatste twee etappes voor de rustdag reed hij namelijk noodgedwongen achter elkaar, zonder te slapen. Hij was doodop toen hij aankwam in La Paz.  "Die aankomst met dat podium hoefde voor mij niet zo, ik wilde alleen maar naar het bivak.


Wouter Rosegaar: einde aan serie zonder uitvallen
Navigator Wouter Rosegaar uit Zeeland zat dit jaar voor het eerst in de truck bij Martin van den Brink van Mammoet Rallysport. Zonder veel succes, want de truck viel uit. 

Voor Rosegaar is dat een unicum, want bij zijn vorige elf deelnames haalde hij de finish. "Het is elf keer gelukt en de twaalfde keer helaas niet. Natuurlijk een hele grote tegenslag, maar het is en blijft het risico van de rally."

Edwin Straver: 'Misschien wel overschat'
"Eigenlijk gaat het heel goed, ik ben tevreden", zegt Straver. "Ik heb goede dagen gehad. Niet veel problemen, eigenlijk geen. Ik heb een paar keer vastgezeten, maar dat mag de pret niet drukken."

De motorcoureur had rekening gehouden met het ergste, maar tot nu toe valt zijn Dakar mee. "Niet om op te scheppen, maar ik vind het meevallen. Ik had zelf gedacht dat het nog zwaarder zou zijn. Misschien heb ik het wel overschat."


Jurgen van den Goorbergh: 'Thuisblijvers hebben ongelijk'

Vorig jaar was er kritiek, Dakar zou niet zwaar genoeg zijn. Volgens Van den Goorbergh hebben de mensen die er dit jaar voor hebben gekozen Dakar niet te rijden een kans gemist. "Wat er ook gaat gebeuren in de tweede week. Het is een echte Dakar. De thuisblijvers hebben dik ongelijk gekregen."


Ton van Genugten op jacht naar dagsucces

"Als je kijkt wat we allemaal hebben meegemaakt tot nu toen, dan is het wel mooi allemaal", zegt van Genugten. De trucker belandde een keer op zijn kant en had problemen met de versnellingspook. Het podium is daardoor uit zicht. 

Van Genugten gaat nu op jacht naar een etappeoverwinning. "We doen ons best, maar veiligheid staat natuurlijk bovenaan."


Maurik van den Heuvel: enige die nog niet op z'n kant heeft gelegen

Tot nu toe heeft van den Heuvel nog niet veel rare dingen meegemaakt. "We hebben een mooie week gehad, met zware proeven zoals een Dakar moet zijn. Ik vond het heel fijn."

De coureur uit Boekel staat in de top 10 en heeft als doel om daar in te blijven. "We gaan kijken of we misschien nog een paar stappen naar voren kunnen maken."

Check voor meer Dakar-nieuws onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar. Je kunt onze Dakar-verslaggevers Ronald Sträter (@ronaldbrabant) en Twan Spierts (@TwanSpierts) ook volgen op Twitter.