Prijswinnende bouwclub doet weer niet mee aan optocht door gebrek bouwloods, breed Brabants probleem

MIERLO - De carnavalsoptocht van Mierlo is in gevaar. Over een paar jaar is er mogelijk geen optocht meer, doordat steeds minder bouwclubs een onderkomen kunnen vinden. Dat stelt de Club Vrienden De Zoete Inval. De bouwclub, die in 2015 nog jurywinnaar en publiekswinnaar bij de optocht werd in hun thuisbasis Kersepittenrijk (Mierlo), doet voor het tweede opeenvolgende jaar niet mee. Er is geen plek om te bouwen. Ook andere bouwclubs hebben grote moeite om een onderkomen te vinden.

De bouwgroep baalt ervan dat ze dit jaar wéér niet mee kunnen doen aan de optocht. "Het meelopen aan een optocht is leuk maar het bouwen van een wagen is nog veel leuker", vertelt Geert Couwenberg van CV De Zoete Inval. "Je maakt met z'n allen iets en dat is mooi. Daarom is het ontzettend jammer dat we dit jaar weer niet mee doen."

Helenaveen
De groep heeft naar eigen zeggen er alles aan gedaan om een geschikte bouwlocatie te vinden. Krantenberichten, oproepjes via Facebook, zelf boeren benaderen, noem het maar op. Uiteindelijk leverde dat een aanbod van een bouwlocatie in Helenaveen op. "Maar dat is een half uur rijden en met onze drukke banen was dat niet te doen", vertelt Couwenberg.

Niet alleen het ontbreken van een bouwlocatie zorgde er de afgelopen jaren voor dat CV De Zoete Inval niet meedeed aan de optocht. Bij één van de leden werd in 2016 kanker geconstateerd. "Dat heeft ook invloed op de groep gehad", vertelt Couwenberg. "Het jaar daarna zit je nog met de nasleep van allerlei vervelende operaties."

Optocht 2019
Toch geeft de bouwgroep het niet op. Ze stonden op het punt om het onderstel van hun wagen te verkopen maar hebben dat tot nu toe toch nog niet gedaan. Couwenberg: "Nog één jaar gaan we heel hard op zoek naar een bouwlocatie en dan zou het toch fantastisch zijn als we er in 2019 gewoon weer bij zijn."

Meer problemen maar optocht niet in gevaar
Het probleem van de bouwlocaties speelt al langer in Mierlo. De optocht in het dorp wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Kersenpit. Voorzitter Johan Cuijten laat weten dat door de komst van nieuwbouwwijk Brandevoort er veel bouwloodsen gesloopt zijn. "Daardoor zijn veel clubs uitgeweken naar dorpen in de omgeving."

Volgens de voorzitter is CV De Zoete Inval de enige club die echt heeft moeten afhaken de afgelopen jaar. Hij maakt zich dan ook geen zorgen over de toekomst van de optocht in Mierlo. “Er rijden nu ongeveer vijftien wagens mee en dan hebben we nog loopgroepen. En ik denk dat als de nood echt aan de man is, we met een hoop creativiteit nog wel aan bouwruimtes kunnen komen.”

De optocht van Mierlo vindt plaats op carnavalszaterdag (10 februari 2018) om twee uur.

 

 

Meer over dit onderwerp:
carnaval mierlo optochten
Deel dit artikel: