Moordonderzoeken West-Brabant stilgelegd door onderbezetting

EINDHOVEN - Drie moord- of doodslagonderzoeken zijn begin vorig jaar stilgelegd vanwege onderbezetting bij de politie. Dat zei de Bredase burgemeester Paul Depla zaterdag tijdens een interview bij NPO op Radio 1. Politiewoordvoerder Dik Advocaat bevestigt dit gegeven.

Volgens de Bredase burgemeester is het aan de West-Brabantse bevolking niet uit te leggen dat Amsterdam veel meer recherchecapaciteit heeft. De regio West-Brabant heeft volgens Depla jaarlijks gemiddeld een vergelijkbaar aantal  zware misdrijven als Amsterdam. "Er is in feite een grote stedentoeslag als je kijkt naar de capaciteit bij de recherche", zei Depla.

Druk
De politie onderschrijft de beweringen van de Bredase burgemeester. "De druk op bij de recherche in Zeeland-West-Brabant is zeer groot. Als er zich veel ernstige incidenten in korte tijd aandienen, dan vraagt dat om keuzes die we eigenlijk niet willen maken.

Zo werden er begin 2017, als gevolg van het grote aantal moorden die de laatste jaren worden gepleegd, drie onderzoeken tijdelijk stil gelegd. "Het gaat om een in februari 2016 gepleegde fatale ripdeal te Ossendrecht, een doodgeschoten man in Tilburg (december 2016) en de dood van een 13-jarige jongen in Oosterhout in januari 2017. "

Opnieuw tekort
Volgens Depla was er een tekort aan recherche bij recente schietincidenten in Breda en Etten-Leur. Hij noemt als voorbeeld een poging tot liquidatie in het stadsdeel Haagse Beemden en de recente gewelddadigheden in de stad waarbij een dode en twee zwaargewonden vielen.

Depla benadrukte in het interview opnieuw dat de landelijk politiek niet om de problemen in het zuiden van het land heen kan.Hij vreest een verdere toename als niet ingegrepen wordt.

 

 

Meer over dit onderwerp:
politie moorden paul depla personeel onderzoeken