Erotiek het beste medicijn tegen 'Blue Monday'

EINDHOVEN - Het is maandag 'Blue Monday', de meest deprimerende dag van het jaar. Oorzaken voor deze somberheid zijn, de mislukte goede voornemens, de eerste werkdag van de week en het gebrek aan zonlicht. De conclusie, dat de derde maandag van januari, de neerslachtigste dag van het jaar is , is omstreden. De constatering die hieraan ten grondslag klopt desalniettemin. Het antwoord van de Bossche stadskunstenaar Lucas de Man op deze somberheid is erotiek.

"Niks is zo bevredigend als een erotisch verhaal schrijven en je fantasie de vrije loop laten", zegt Lucas tegen Omroep Brabant. "Tegenwoordig zijn we preuts en kijken we porno, een erotisch verhaal doet een beroep op je fantasie. Dat heeft een bevrijdende uitwerking."

Zwoel
Om dit erotisch schrijven te promoten heeft hij een wedstrijd uitgeschreven voor de beste erotisch verhalen. "Voor de beste verhalen zoeken we de mooiste stemmen die dit verhaal gaan voorlezen. Een stem werkt veel prikkelender dan een beeld."

De Bossche stadskunstenaar is ervan overtuigd dat de maatschappij wat vrolijker wordt door erotiek en niet alleen op 'blue monday'.  "één erotisch verhaal per week,  houdt de psychiater uit de buurt." 

Juist 's zomers donker
Dat laatste is iets om de komende maanden in het achterhoofd te houden. Volgens onderzoek zijn we namelijk juist in zomer het somberst. Die uitspraak deed Simon Slegers van onderzoeksbureau Coosto in een uitzending van Omroep Brabant. 

Simon kan niet wetenschappelijk onderbouwen wat daar de oorzaak van is, maar kan zich voorstellen dat jaloezie over vakantie van anderen en leuke uitjes waar je niet bij bent daarin een rol spelen.

Meer over dit onderwerp:
erotiek blue monday den bosch