Jurgen van den Goorbergh is klaar met loodzware Dakar: ‘Dit doe je je ergste vijand niet aan’

BELEN - De tiende etappe van de Dakar Rally was loodzwaar, vooral voor de motorrijders. Kistrijder Jurgen van den Goorbergh zat er na afloop even helemaal doorheen. “Ik ben echt knap naar de klote.”

De veertigste editie van de Dakar Rally is loodzwaar. De grote duinen in Peru en de hoogte in Bolivia zijn overwonnen, maar ook in Argentinië is het niet makkelijk voor de deelnemers.

Loodzwaar
“Je denkt iedere dag wel eens: dit is de zwaarste etappe geweest”, zegt Van den Goorbergh. “Dit was gewoon weer zwaarder dan de dagen ervoor. En we hebben toch al wat zware dagen meegemaakt.”

De etappe van dinsdag ging grotendeels door het zand. “Het terrein waar we doorheen moesten: anderhalf, twee uur staan, je kon niet gaan zitten. Heel zacht, allemaal van die kleine springheuveltjes. Een echte Dakar-dag, maar oei oei, je zou bijna willen dat het iets makkelijker is.”

Klaar mee
Nog vier etappes en dan wacht voor Van den Goorbergh het finishpodium in Córdoba. En dan ben ik er echt klaar mee. Het is een echte Dakar, die medaille wil ik echt heel graag hebben. Met het klassement ben ik niet bezig, het is echt overleven nu.”

Het is Van den Goorbergh’s tiende Dakar Rally. En vermoedelijk ook zijn laatste, denkt hij nu. “Dat zit er dik in. Dit doe je je ergste vijand niet aan. Lekker motorrijden, zeggen we dan...”