Video

Zo vader, zo zoon: Danny en Marc krijgen onderscheidingen voor hun heldendaden

17 januari 2018 om 10:37
nl
Vrachtwagenchauffeur Danny Ouwens is een held. De 19-jarige man uit Oss redde vorig jaar oktober een automobilist uit een brandende auto op de snelweg A12 bij Oosterbeek. Voor deze heldendaad kreeg Danny woensdag de zogenoemde Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons, uit handen van burgemeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De auto botste op een maandagavond achter op de vrachtwagen van Danny. De wagen vloog meteen in brand. De vrachtwagenchauffeur stopte en brak samen met een andere weggebruiker de deur van de brandende auto open, zodat het slachtoffer kon ontsnappen. 

'Het doet zeer'
“Ik voelde een schok en toen ik in de spiegel keek, zag ik het al branden’, vertelde Danny destijds aan Omroep Gelderland. “Ik heb de deur opengetrokken en vroeg hoe het met de man was. Het deed zeer, zei hij. De deur was wat ontzet, ik kon er net met mijn vingers achter komen. Die man had zijn been toen al buiten de deur. Hij kon er op eigen kracht uitkomen. Ik heb hem toen begeleid naar de vangrail.” Danny verrichtte zijn heldendaad samen met de 51-jarige Wilfried Giessen uit Beek. Ook hij kreeg een erepenning. 

Wachten op privacy instellingen...



Nog een heldendaad
Maar daar bleef het niet bij woensdag. Marc Ouwens, de vader van Danny, en Piet van Grinsven kregen ook een onderscheiding. Zij redden in mei vorig jaar een bejaarde man die met zijn scootmobiel in de sloot was beland in Everdingen. "We hebben onze plicht gedaan, door iemand te helpen die in nood was", zegt Marc Ouwens. "Ik voel mezelf eigenlijk helemaal geen held." Van Grinsven voegt daaraan toe: "We hebben een bloemmetje gekregen en daarmee was het voor ons afgedaan."
Trots
Vader Marc is vooral heel trots op zijn zoon. "Hij had nog maar een half jaar zijn rijbewijs, dat hij nu al zo'n reactie heeft, vind ik gewoon super. Ik ben hartstikke trots op hem."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.