'Oorlogen zijn mensen', kinderen leren over Eerste Wereldoorlog

18 januari 2018 om 00:01
nl
Over de Tweede Wereldoorlog weet iedereen wel wat te vertellen. Maar hoe zat het ook alweer met de Eerste Wereldoorlog? Woensdagavond werd op het Maurick College in Vught een speciaal WOI-college gegeven. Figuranten gekleed in Amerikaanse, Franse en Duitse uniformen lieten de driehonderd aanwezigen zien hoe het eraan toe ging tijdens het oorlogsgeweld tussen 1914 en 1918.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

WOI-kenner Jean-Paul de Vries gaf het college samen met cabaretier Diederik van Vleuten. De Eerste Wereldoorlog is een enorme passie van Jean-Paul geworden. Die passie wil de Eindhovenaar graag delen.

'Oorlogen zijn mensen'
De Vries heeft een speciale band met het Maurick College. Ieder jaar komen klassen vanuit Vught richting Romagne om in dit Noord-Franse dorp zijn WOI-museum te bewonderen. Het museum trekt al jaren bezoekers uit alle windstreken.

"Ik wil eigenlijk de jeugd overtuigen van: jongens, denk na, oorlogen zijn mensen. Dat vergeten we te vaak", vindt hij.

Fascinerende oorlog
Er is bij de jeugd weinig bekend over de Eerste Wereldoorlog, denken De Vries en Van Vleuten. "Nederland was neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat helpt ook niet om het bekendheid te geven. Maar het is een fascinerende oorlog, onder meer omdat de Tweede Wereldoorlog is uit de Eerste ontstaan. Alleen al daarom is het de moeite waard om er alles van te weten", aldus Van Vleuten.

'Kinderen weten veel te weinig over de oorlog'
De elfjarige Sanne en haar zusje weten juist heel veel over deze oorlog. Alleen beseffen ze maar al te goed dat dit niet voor al hun klasgenootjes geldt. "Heel veel kinderen van nu weten veel te weinig over de oorlog en hoe dat was. Ik vind zelf dat ze er dan meer over moeten opzoeken, zodat ze er meer van weten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.