Ruud Bijsterveld verongelukte met bierfiets, teamgenoot moet schade aan voertuig betalen

25 januari 2018 om 13:49
nl
De huurder van de bierfiets waarmee Ruud Bijsterveld in april 2015 in Eindhoven verongelukte, draait op voor de schade aan het voertuig. Dit heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. Het gaat om een teamgenoot met wie Bijsterveld bij de Nuenense amateurclub EMK voetbalde. Volgens de rechter was afgesproken dat de fiets ongeschonden teruggebracht zou worden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De 24-jarige Bijsterveld kwam om het leven bij een botsing tussen een trein en de bierfiets. Hij was met ploeggenoten aan het vieren dat ze met EMK kampioen waren geworden. De rechtbank heeft het schadebedrag op iets meer dan 4.600 euro bepaald. EMK wil net als na het fatale ongeluk geen commentaar geven; de advocaat van de verliezende partij kon nog niet reageren.

Bierfiets kwam vast te zitten
Ooggetuigen wisten die dag te melden dat de bierfiets de spoorwegovergang in het stadsdeel Tongelre aan het oversteken was, terwijl de spoorbomen omlaag gingen. Het voertuig kwam hierbij vast te zitten. Iedereen kon afstappen, maar Bijsterveld stond te dichtbij het spoor en werd door de trein gegrepen. De andere ploeggenoten bleven ongedeerd.
 
Eigenaar wilde ruim 16.500 euro
Na het ongeluk heeft de eigenaar van een bedrijf dat bierfietsen verhuurt, de huurder aansprakelijk gesteld voor de kosten. Hij wilde ruim 16.500 euro hebben. Dit bedrag baseerde hij op de waarde van de fiets, de huur van een vervangende fiets tijdens de periode dat zijn fiets in reparatie was, transportkosten en kosten voor het ophalen van de fiets bij de politie.

De rechtbank oordeelde vorig jaar september dat de huurder terecht voor de kosten zou moeten opdraaien. Dit, omdat in een getekende huurovereenkomst was afgesproken dat de plezierfiets onbeschadigd ingeleverd zou worden.

Ook kosten voor ophalen bij politie
De rechter bepaalde toen ook dat de eigenaar de schadepost nader moest toelichten. Die was echter zo onvolledig, waardoor de rechter tot een schatting van uiteindelijk 4.500 euro kwam. Verder moet de huurder de kosten betalen voor het ophalen van de fiets bij de politie ofwel 181,50 euro.

De eigenaar heeft niet kunnen aantonen dat hij kosten heeft gemaakt voor het huren van een vervangende fiets. Hiervoor krijgt hij géén geld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.