Voormalig abt Ton Baeten overleden op 86-jarige leeftijd

HEESWIJK-DINTHER - Ton Baeten, voormalig abt van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther, is vrijdagmiddag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was ruim achttien jaar leider bij de norbertijnen.

Baeten was heel vooruitstrevend en kwam daardoor meerdere malen in aanvaring met het bisdom in Den Bosch. Bij het 850-jarige bestaan van de Abdij van Berne, in 1984, werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Hij was tot 2000 abt in Heeswijk-Dinther. Zijn opvolger was Piet Al. Beiden hebben ervoor gezorgd dat gelovigen, die zich op andere plekken niet meer thuis of welkom voelden, bij de abdij terechtkonden.

'Abdij werd open plek'
“Hij heeft in een roerige tijd leiding gegeven”, vertelt de huidig abt van de Abdij van Berne, Denis Hendrickx. “Hij heeft zich nadrukkelijk opgesteld als een man die voor vernieuwing in de kerk was. Hij heeft er ook voor gezorgd dat de abdij een open plek werd, waar iedereen welkom was.”

Dat die open en vernieuwende houding niet altijd werd gewaardeerd, heeft hem volgens Hendrickx ‘veel pijn gedaan’. “Die teleurstelling heeft hij eigenlijk nooit echt kunnen verwerken.”

De abt vertelt dat gezondheid van Baeten de laatste tijd hard achteruit ging. Hij is uiteindelijk bezweken aan een griep en longontsteking.

Deel dit artikel: