Video

Stuifmail zondag 28 januari: vogels in de storm, heerlijk rendiermos en boze nijlganzen

28 januari 2018 om 08:30
nl
Boswachter Frans Kapteijns deelt wekelijks zijn kennis van de natuur op de radio. Luisteraars kunnen vragen insturen via [email protected]. Vandaag geeft Frans antwoord op de vraag wat kauwen aan het doen zijn in een schoorsteen, wat rendiermos nu is en hoe de vogels de storm hebben overleefd.
Profielfoto van Audrey Verhagen
Geschreven door
Audrey Verhagen

Kauwen
Jomo Croon vraagt zich af wat de kauwen rond zijn huis aan het doen zijn. In de zomer zitten er altijd kauwen te nestelen in zijn schoorsteen maar in de winter zitten ze er nu ook. Zijn dat dezelfde kauwen zijn en slapen zij hier dan ook?
Dat die kauwen er nu zijn, is een teken van dat zij ook al beginnen aan nestbouw. Er zijn nu al temperaturen die boven de 10 graden liggen, met zelfs een temperatuur van rond de 14,7 afgelopen woensdag. Heel veel dieren gaan dus al beginnen aan de voortplanting en dus ook aan nestbouw of zijn ontwaakt uit hun winterslaap. Kikkers springen al rond en merels en roodborsten zijn in de ochtend al volop met hun lentezang begonnen. Eksters zijn al met de nestbouw bezig, en dus kauwen ook.

Eten voor rendieren
Op de foto zie je een grijze massa. Paulien Tordoir wil weten welk mos dit is.
Het is niet echt een mos, maar een korstmos. Dus een organisme wat bestaat uit twee elementen, namelijk een schimmel en een alg of wier. In dit geval een groenwier. rendiermossen zijn struikvormig, groengrijs gekleurd en hebben holle vertakkingen. Dit korstmos heeft de naam rendiermos gekregen, omdat het lijkt op een hertengewei of rendiergewei. In Scandinavië is voor de rendieren dit rendiermos hoofdvoedsel.

Vogels in de storm
Adeline Besselink maakt zich zorgen over de vogels in de storm. De winterstorm heeft veel bomen beschadigd. Adeline wil weten of vogels slachtoffer zijn geworden van de harde rukwinden.
Er zullen best wel wat vogels geweest zijn, die verrast werden door de storm, maar veel zijn het er zeker niet geweest. Er lagen weinig vogels na de storm dood in het bos. Ik heb er geen gezien. Daarnaast zag je zelfs sommige vogels tegen de storm in vliegen of van de storm gebruikmaken om mee te vliegen. Vaak voelen de vogels zoiets aan en gaan dan schuilen. Af en toe zag je zo’n vogel zitten met een totaal verwaaid verenpak. Na het gladstrijken van dat pak, was voor hem de storm ook voorbij.

Nijlganzen
Ad Verhagen heeft een vraag over de nijlganzen die bij het Stedelijk College in Eindhoven zitten. Hij vraagt zich af of het bijzonder is dat ze daar zijn.
Nijlganzen kunnen overal wonen als er maar water in de buurt is. Wel is het bijzonder, dat ze hier in Nederland aanwezig zijn, want ze horen hier niet echt thuis. Oorspronkelijk leefden ze enkel in het dal van de Nijl, vandaar ook de naam. Ze zijn hier ontsnapt uit een vogelpark of misschien moedwillig losgelaten. Dat gebeurde zo rond 1967. Momenteel zitten er in ons land zo tussen de 39.000 en 46.000 nijlganzen. Het is een vrij agressieve soort, die in het broedseizoen met grote felheid het territorium verdedigt. Die agressie gaat zelfs zo ver dat ze nesten van andere vogels aanvallen, die van grauwe ganzen, eenden en kraaien, maar ook van roofvogels. Daarnaast vallen ze jonge vogels van eendachtige aan en verdrinken ze die dieren.

Mysterieuze vogel
Op de foto zie je een vrij grote rechtop zittende vogel met een bruin verenpak en een witte kop met ook nog verspreid witte veren. Suus heeft deze vogel op Terschelling gefotografeerd en ze vraagt zich af of dit een kiekendief is.
Volgens mij niet, maar het is wel een buizerd en dan mogelijk een Scandinavische soort. Deze buizerds hebben namelijk iets meer witte veren in hun verenpak. Veel buizerds uit het noorden trekken in de winterperiode naar het zuiden om te overwinteren. Deze trek vindt al plaats in het najaar met de maand oktober als piek. In het voorjaar, zo rond maart en april, trekken veel noordelijke buizerds weer naar hun broedgebieden in Scandinavië. 

Filmpje van Albert Hidding - Trek van buizerd over het Bargerveen

Wachten op privacy instellingen...

 

Mooi filmpje
De Brabantse natuur – Paul Wendels Tijdens het fotograferen wil ik ook wel eens een stukje filmen. Hier een paar fragmenten gemonteerd met een muziekje van Sarah Brightman er onder. De foto's zijn te vinden op http://www.paulwendels.nl

Allergie? Oppassen!
Hoofdseizoen van elzenpollen gaat van start, ook zeer vroeg

De Natuurkalender, Wageningen Universiteit 28-JAN-2018

Door de zeer hoge temperaturen breekt het hoofdseizoen van het elzenpollen al aan. De piek van de eerste bloeiwaarnemingen verwachten we rond 6 februari, ongeveer een maand vroeger dan normaal. Mensen met elzenpollenallergie dienen de komende weken rekening te houden met hooikoortsklachten en eventueel hun voeding aan te passen. Ziet u elzen in bloei komen, geef dat dan door via Natuurkalender.nl.

Kijk mee
Ziet u een els in bloei komen, geef dat dan door op Natuurkalender U kunt zowel de meest voorkomende zwarte els in het formulier alsook de witte els   doorgeven. Als u niet weet om welke soort het gaat kunt u ook ‘els (soort onbekend)' selecteren. Klik op de links voor meer informatie over deze soorten.

Aanpassen voeding
Mensen die allergisch zijn voor de els en hazelaar hebben een verhoogde kans om allergisch te reageren op hazelnoot, appel, wortel, selderij, noten, kiwi, meloen, sinaasappel en exotisch fruit. Bij ernstige hooikoortsklachten is het verstandig om dit soort producten te vermijden zo lang pollen in de lucht zweven. Uit ons allergieradar-project blijkt dat van de bijna vijfduizend mensen die een allergietest hebben ondergaan, 33 procent allergisch is voor hazelaarpollen en 33 procent voor elzenpollen. Als u last hebt van één van deze twee soorten dan is de kans 90 procent dat u ook last hebt van de andere soort.

15 jaar Tuinvogeltelling:
De stand om 07.45 uur: deelnemers 18.566 Getelde vogels 28.3838. Vandaag 28 januari gaat de telling verder. Dit keer al voor het 15e jaar op rij. Meer dan 60.000 mensen tellen tegelijk tuinvogels. Doet u ook mee aan de tuinvogeltelling? Het is leuk, gemakkelijk en u helpt gegevens verzamelen. 

De natuur in
Voor wie nog geen plannen heeft vandaag. In Nationaal Park De Groote Peel is er een verrassende Veentocht vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur. Vertrekpunt: parkeerplaats Burg. vd Oeverweg – Posthoornseweg in Oisterwijk

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.