Het is definitief: Nuenen gaat samen met Eindhoven

30 januari 2018 om 14:11
nl
De provincie bevestigt dinsdag dat de gemeente Nuenen wordt opgeheven en opgaat in de gemeente Eindhoven. Dit nieuws lekte vorige week al uit, maar alle betrokken partijen wilden dit niet officieel bevestigen. Die bevestiging van de provincie is er nu dus wel.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

In een uitgebreide verklaring laat de provincie weten hoe ze tot dit besluit gekomen is.  In deze verklaring staat weinig positiefs over de Nuenense gemeentepolitiek.  Die heeft volgens de provincie jaren gebrekkig gefunctioneerd.  Veel vertrouwen dat dit nog zal verbeteren in Nuenen, heeft de provincie ook niet. Bovendien is er volgens de provincie een grote kloof tussen opvattingen van het gemeentebestuur en de Nuenense samenleving over de toekomst.

Lees ook: 'Nuenen dacht het zelf wel te kunnen, maar provincie trekt aan het langste eind met fusie'

Uiterlijk 15 februari geeft de provincie een klap op het besluit Nuenen en de gemeente Eindhoven te laten samengaan.  De enige die nog voor vertraging aan het provinciebesluit kan zorgen is de gemeente Son en Breugel.  Als deze gemeente zich toch wil aansluiten bij de herindeling tussen Eindhoven en Nuenen, moeten de plannen daarop aangepast worden en wordt de datum van 15 februari niet gehaald.

De beslissing van de provincie betekent niet dat Nuenen en Eindhoven al op korte termijn één gemeente vormen.  Als het proces gewoon doorgaat, is er nog een lange weg te gaan. Uiteindelijk beslist de minister nadat er een onafhankelijke commissie naar het plan heeft gekeken.

Son en Breugel mag kiezen
De kans dat Son en Breugel het proces vertraagt, is klein. Son en Breugel heeft vorig jaar aangegeven open te staan voor een fusie met Nuenen, maar zeker niet met Eindhoven.  De provincie heeft veel meer vertrouwen in Son en Breugel dan in Nuenen en hoeft daarom ook niet gedwongen heringedeeld te worden, zoals bij Nuenen het geval is. Son en Breugel kwam alleen maar in beeld bij de fusieplannen, omdat Nuenen had aangegeven graag met Son en Breugel te willen samengaan.  

Lekken
Dat vorige week het nieuws al bekend werd over het opgaan van Nuenen in Eindhoven is bijna exemplarisch voor de kritiek op bestuurlijk Nuenen. Naast voorbeelden van zwak bestuur wordt het regelmatig lekken van vertrouwelijke informatie als negatief punt genoemd door de provincie.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.