Video

Forse straffen verwacht voor jongens na keienongeluk: 'Dit zal ze lang blijven achtervolgen'

30 januari 2018 om 15:26
nl
De drie verdachten die vastzitten voor het keien-ongeluk in Schijndel kunnen rekenen op flinke straffen als ze schuldig worden bevonden, ondanks hun jonge leeftijd. Dat verwacht de Bossche advocaat Pieter van der Kruijs. Bij het ongeluk in juni vorig jaar raakte de zwangere Tynni Habraken (32) uit Schijndel levensgevaarlijk gewond.
Profielfoto van van Bergen Manon
Geschreven door
van Bergen Manon

De drie verdachten, twee jongens van 17 en een 19-jarige jongeman, werden vorige week opgepakt. De komende twee weken blijven ze vastzitten. Volgens advocaat Van der Kruijs uit Den Bosch een begrijpelijke beslissing. "De rechter heeft ook met de samenleving te maken. Deze jongens op korte termijn vrijlaten, zal niet begrepen worden. Bovendien wil de rechter zich vast laten voorlichten over deze jonge verdachten. Ik verwacht dat ze alle drie een persoonlijkheidsonderzoek krijgen".

‘Geen kwajongensstreek’
Het drietal wordt door het OM verdacht van 'poging tot moord dan wel doodslag in vereniging'. De rechter zal het ongeluk ook zeker niet zien als een uit de hand gelopen kwajongensstreek, zegt Van der Kruijs: "Je legt die steen niet voor niets op de weg, daar zit een voorbedachte rade achter. Je kan verwachten dat er dan een ongeluk gebeurt maar of er ook echt kans was op een dodelijk ongeluk is lastig te bewijzen", aldus Van der Kruijs.

"De rechter zal alle feiten onderzoeken zoals, hoe hard werd er op die weg gereden en waar lag de steen precies, dat wordt allemaal onderzocht en meegenomen in het oordeel". Het ongeluk gebeurde vorig jaar juni. De drie verdachten zijn pas vorige week opgepakt. Dat de jongens als die tijd hebben gezwegen zal de rechter hen zwaar aanrekenen, verwacht van der Kruijs.

Adolescentenrecht
Twee jongens zijn 17 jaar oud en dus minderjarig. Toch kan een rechter besluiten om minderjarigen als volwassenen te berechten. Van der Kruijs verwacht dat de rechter dat in dit geval niet zal doen. “We weten natuurlijk van jongens dat het verantwoordelijkheidsgevoel in de hersenen op die leeftijd nog niet goed ontwikkeld is. Dat kan duren tot iemand 23 of 24 is. De rechter zal dit meewegen. Maar hij, en ook de samenleving, kan dit ook niet over zijn kant laten gaan. Dat lijkt mij duidelijk”.

Als de drie verdachten veroordeeld worden voor poging tot moord dan kunnen ze rekenen op een celstraf van meer dan tien jaar. Maar dat gaat volgens Van der Kruijs niet gebeuren:

Schadevergoeding
Met alleen een celstraf zijn de verdachten niet klaar met de zaak, zegt Van der Kruijs. Hij verwacht de drie jongens ook nog een schadevergoeding moeten gaan betalen aan het slachtoffer. “Dit zal ze ook nog lang blijven achtervolgen. Want die jongens zijn jong, zitten waarschijnlijk nog op school, die hebben dat geld niet. En als je vast zit, verdien je niet veel”.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.