Video

Vroeger kwam er alleen de postbode, nu 13.000 wagens per dag: 'Ziek van de randweg voor de deur'

1 februari 2018 om 11:45
nl
De familie Bens woonde sinds 2006 aan een zandweg in het buitengebied van Haps. Auto's kwamen er nauwelijks voorbij. Dat is inmiddels wel anders. Sinds de komst van de randweg om Haps razen auto’s en vrachtwagen 24 uur per dag voorbij. “Ze blijven komen”, vertelt Jacqueline Bens.
Geschreven door

Later donderdag wordt de randweg officieel geopend. Maar blij zijn Jacqueline en haar man Patrick allerminst met de weg die pal langs hun huis loopt. "We woonden hier aan een laan met bomen. Er was amper verkeer, alleen de postbode." 

Wethouder Gerard Stoffels van de gemeente Cuijk, waar Haps onder valt, kan zich alles voorstellen bij de gevoelens van de familie Bens. Zelf ‘zou hij er ook niet blij mee zijn’ als de weg zo dicht langs zijn huis zou lopen. De randweg moest er volgens de wethouder echter absoluut komen. “De leefbaarheid in het dorp Haps was tot het minimum gezakt." Met 13.000 wagens, waaronder 2500 vrachtwagens per dag door het dorp was de situatie ‘onhoudbaar’. 

'Maatschappelijke afweging'

De randweg is sinds kerst in gebruik en de situatie in het dorp is sindsdien volgens de wethouder een stuk rustiger. Hoe anders is dat dus voor de mensen die nu aan de nieuwe randweg wonen. De aanleg van de randweg is volgens Stoffels een 'maatschappelijke afweging' geweest. En hierin heeft het collectieve belang het volgens hem gewonnen van het individuele belang van bijvoorbeeld de familie Bens.

De nieuwe randweg ligt recht voor hun huis. Met 80 kilometer per uur razen de auto's en vrachtwagens voorbij en dat maakt flink wat herrie. Het laat zijn sporen na, vooral bij Jacqueline: "Ik slaap 's nachts heel weinig. En ik heb gezondheidsklachten. Ik heb een longontsteking opgelopen."

Wethouder Stoffels hoopt echter dat ook de situatie voor de familie Bens binnenkort verbetert, zodat deze ‘acceptabel’ wordt. De familie heeft namelijk inmiddels de knoop doorgehakt om akkoord te gaan met geluidswerende maatregelen aan hun huis.

Bod gemeente te laag

Met het bedrag dat de gemeente hen eerder bood om op hun perceel een nieuw huis te bouwen, gingen ze niet akkoord. Dat was te laag, zo vertelden ze: "Van de vergoeding konden we amper de fundering storten." Volgens de wethouder is de gemeente hierin ‘behoorlijk ver gegaan’. Maar meer bieden ging echt niet. “En dat spijt ons echt."

De gemeente gaat volgens wethouder Stoffels kijken of er geluidswerende maatregelen kunnen worden genomen om het leed te verzachten. "Maar hoe dan ook: we maken ze er niet blij mee. Want een randweg voor de deur, wil niemand."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.