'Omvang jongensprostitutie schokt gemeente Eindhoven'

EINDHOVEN - In en rond Eindhoven zijn zeker zeventig jongens tussen de 14 en 22 jaar actief in de prostitutie. Dat blijkt uit onderzoek van welzijnsorganisatie Lumens. De gemeente Eindhoven noemt het cijfer schokkend.

Wethouder Renate Richters laat aan Nieuwsuur weten dat 'dit zich eigenlijk volledig onder de radar voltrekt' en dat de gemeente 'er eigenlijk heel weinig van weet'. Ze noemt het heel erg dat jongeren op deze manier uitgebuit kunnen worden.

Uitbuiting door familie
De onderzoekers hebben anderhalf jaar gesprekken gevoerd op plekken waar de jongens zich aanbieden. Lang niet alle jongens deden dat vrijwillig, volgens onderzoeker Daniëlle van Went. Zij haalt het voorbeeld aan van een jongen die door zijn familie uitgebuit werd. Die werd bij mannen afgezet waarmee hij seks moest hebben. Daarna werden die klanten volgens haar afgeperst omdat dit gefilmd was.

 

Vraag via websites
Een van de jongens die zijn verhaal deed, vertelt dat er een grote vraag is, via allerlei websites. Vooral naar jonge, minderjarige jongens. Hij zou in verschillende steden waar hij woonde de vraag hebben gekregen of hij 'minderjarige Marokkaanse jongens wilde klaarstomen voor seks'.

Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, pleit voor meer onderzoek naar jongensprostitutie en betere training van hulpverleners en politieagenten.