Yuri van Gelder ziet hoop op Olympische Spelen in Tokio vervliegen, turner valt buiten selectie

DEN BOSCH - Turner Yuri van Gelder maakt niet langer deel uit van de Nederlandse turnselectie. Bondscoach en Veldhovenaar Bram van Bokhoven heeft tien turners aangewezen met wie hij gaat werken richting Olympische Spelen van Tokio 2020. De selectie volgt op de zogenoemde nationale test die zaterdag plaatsvond.

Gymnastiekbond KNGU meldt met Van Gelder te gaan praten over zijn programma. De bond erkent de kwaliteiten van Yuri op de ringen en zijn bijdrage in de afgelopen jaren. Vanuit dat perspectief wordt samen met Yuri gekeken naar een individueel traject via de World Cupwedstrijden dit jaar.

Van Gelder werd in 2016 bij de Spelen van Rio naar huis gestuurd, onder meer omdat hij de gedragsregels had overtreden. Zo was hij de avond nadat hij zich had gekwalificeerd voor de ringenfinale tot diep in de nacht op stap geweest. Na de Spelen vond hij in Hassan Zaazouz een nieuwe trainer, maar Van Gelder plaatste zich niet voor de WK van 2017.

De bekendmaking van de selectie betekende wel goed nieuws voor Bram Verhofstad uit Overloon. De man die vorig jaar nog vierde werd op het WK turnen in Canada op het onderdeel vloer, werd geselecteerd.

Inpasbaarheid
Bij de keuze van het kernteam van acht turners is gekeken naar de geleverde prestaties en de inpasbaarheid binnen het team in aanloop naar Tokio 2020. Aan het einde van het jaar is er een nieuwe test waar turners die nu zijn afgevallen zich in de selectie kunnen turnen. Het achttal vormt ook de voorlopige EK-trajectselectie. Het EK is begin augustus in Glasgow. Ervoor zijn nog twee kwalificatiemomenten waaronder de NK.

De acht turners van het kernteam Tokio (KTT) zijn: Anthony van Assche, Michel Bletterman, Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken, Casimir Schmidt, Bram Verhofstad en Epke Zonderland. Rick Jacobs is voorlopig het enige lid van het zogenoemde instroomteam, Boudewijn de Vries vormt het specialistenteam.

Meer over dit onderwerp:
yuri van gelder olympische spelen tokio turnen