Ad en Gé gaan al 44 jaar over de ‘veiligheid’ van Dollekesgat

OISTERWIJK - Het zijn twee iconen van het carnaval in Dollekesgat. Bijna iedereen in Oisterwijk kent ze of heeft wel van ze gehoord. En dat is ook niet zo gek, want ze doen al 44 jaar mee als 'pliesie' en 'brandweermenneke'. Dit jaar vieren ze hun jubileum.

De twee mannen, beter bekend als Ad (72) en Gé (70), rijden rond op hun fiets en houden de veiligheid in de gaten. “We hebben 44 jaar geleden besloten samen de optocht in te gaan. Hij als politie en ik als brandweerwachter", vertelt Ad. “Dan gingen we preventie uitvoeren. De een de sloten en de ander de brandveiligheid. Maar het was natuurlijk gewoon de bedoeling om een pilsje te pakken.”

Wereldberoemd in Dollekesgat
Ondertussen delen de twee lokale bekendheden ook hun opgedane carnavalskennis met de jeugd. Ze geven masterclasses aan groep 6 en 7. “We leggen al die mannekes uit wat carnaval betekent in Dollekesgat zodat ze een beetje volwassen carnavalsvierders worden", aldus Ad. 

Wat dan het belangrijkste is dat die kinderen moet worden bijgebracht, is Gé duidelijk. “Plezier maken. Drinken is niet belangrijk, maar plezier maken wel!"

De twee worden dit jaar flink geëerd. Zo heeft Ad een zeer bijzondere onderscheiding gekregen. “Ik ben drager van het grootkruis geworden. Toen ik dat hoorde, was dat wel emotioneel, toen moest ik wel even een traantje wegpinken.“ Ook kregen ze een receptie van de carnavalsvereniging waar honderden mensen op afkwamen. 

 

 

Meer over dit onderwerp:
carnaval oisterwijk dollekesgat
Deel dit artikel: