‘Deze prijs voelt erg speciaal!’ Rapper Extince trots op oeuvreprijs

EINDHOVEN - Jonge lezers moeten hem vast even googelen, maar voor de echte hiphop liefhebber is het een legende. En dat vond de jury van de Edison Popprijzen ook, want maandag kreeg rapper Extince uit Oosterhout een oeuvreprijs voor zijn werk. 'We hebben het goed gevierd!'

Met de prijs staat Peter Kops, zoals Extince in het echt heet, in een bijzonder rijtje van winnaars. Eerder kregen onder meer al Anouk, BLØF en dj Tiësto de prestigieuze Oeuvre Edison. 

Kroon op hiphop
De prijs werd ’s avonds gevierd. “En dat was een goed feestje”, laat de rapper weten aan Omroep Brabant. “Deze prijs voelt heel speciaal. Ik zie het niet alleen als een kroon op mijn eigen werk, maar ook als een kroon op het werk van alle andere Nederlandse hiphoppers.”

Het trotse gevoel van de rapper is zeker niet misplaatst. De jury noemde Extince, die inmiddels 50 jaar oud is, een ‘pionier' voor de Nederlandse hiphop en een inspirator voor complete generaties rappers. Extince is blij met de erkenning. “Ik was als een van de eerste Nederlanders bezig met hiphop en ik kwam er nog mee weg ook. Het was natuurlijk nooit mijn bedoeling om een pionier te worden. Ik volgde gewoon mijn passie.”

Die passie bracht hem in de jaren tachtig naar Amsterdam en dus weg uit Brabant. Hiphop was in de hoofdstad meer ‘happening’, zoals de rapper het noemt. Daar is hij ook wanneer hij doorbreekt met het nummer Spraakwater. 

Brabant
Toch is hij Brabant niet vergeten. “Als Brabander houd ik natuurlijk van Brabant! Een aantal van mijn favoriete rappers komt ook hier vandaan. Bijvoorbeeld Skate The Great uit Breda en Kleine Jay uit Den Bosch. En Mc Gyver uit Gilze is ook goed bezig!”

Meer over dit onderwerp:
extince oosterhout edisons
Deel dit artikel: