Ireen Wüst grijpt naast medaille op de 1000 meter en wordt negende

PYEONGCHANG - Het is Ireen Wüst niet gelukt om een tweede gouden medaille te veroveren op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Op de 1000 meter was een eindtijd van 1:15.32 zelfs niet goed genoeg voor een podiumplek, ze eindigde als negende. Landgenoot Jorien ter Mors was bijna anderhalve seconde sneller (1:13.56) en pakte het goud.

Wüst moest al vroeg starten. In de vierde rit reed ze tegen de Italiaanse Yvonne Daldossi. De schaatssters begonnen met een valse start, waardoor Wüst net als bij haar gouden race afgelopen maandag iets in moest houden om niet te worden gediskwalificeerd. Maar waar dat haar dat eerder niet deerde, bleek het nu een voorbode voor een medailleloze race. 

Landgenoot Jorien ter Mors reed juist de race van haar leven. Een razendsnelle tijd was genoeg om nummer twee Nao Kodaira (Japan) en Miho Takagi (Japan) achter zich te houden.

LEES OOK: Ireen Wüst teleurgesteld over haar olympische race op 1000 meter: 'De energie was op'

Fans in Tilburg
Het ijs van de Ireen Wüst Ijsbaan in Tilburg loopt rond 11 uur leeg. Tientallen fans en schaatsfanaten kijken in het barretje naast de baan naar de 1000 meter op een groot scherm. Voor Geert Aerts blijft elk Olympisch optreden van Ireen bijzonder, hij trainde Wüst tussen haar tiende en vijftiende. “Ze was fanatiek en ze had een hele goede coördinatie.” Al twijfelt Aerts er niet aan dat zijn inbreng in het schaatssucces maar zeer beperkt is, trots is hij zeker. “Ik heb met tranen in mijn ogen naar de 1500 meter gekeken.”

Na de rit van Wüst is al snel duidelijk dat haar tijd van 1:15:32 niet de gouden tijd gaat zijn. "Niet genoeg, jammer", wordt gemompeld. Toch volgt er wat later wel applause, de rit van Jorien Ter Mors krijgt de handen van de schaatsfans wel op elkaar. Aerst kijkt al snel weer vooruit. “De ploegachtervolging, daar kunnen ze weer gaan voor goed, ze hebben een heel sterk team.”

Bonus
Een medaille op de 1000 meter was voor Wüst vooral een bonus, zei ze al eerder. Haar Spelen zijn ondanks deze teleurstelling ook allesbehalve mislukt, ze pakte immers al zilver (3000 meter) en goud (1500 meter).

Wüst staat nu op tien olympische medailles. Daarmee bezet ze de eerste plek op de eeuwige ranglijst van meest succesvolle schaatssters in de olympische historie. Ze passeerde maandag de Duitse Claudia Pechstein, die op negen medailles stond. 

Tien medailles
In 2006 won Wüst voor het eerst goud in Turijn, daarna volgden ook nog gouden medailles in 2010 (Vancouver), 2014 (Sotsji) en haar gouden plak van afgelopen maandag. 

[instagram:https://www.instagram.com/p/BfI9tpngtKF/?taken-by=ireenw]
Deel dit artikel: