Eyong Enoh van waarde voor Willem II: ‘Hij is een ervaren speler en een krijger'

TILBURG - Op de laatste dag van de open transfermarkt tekende Eyong Enoh een contract bij Willem II, tot het einde van het seizoen. Hij speelde pas een paar minuten, maar is nu al van waarde voor de Tilburgse club in de strijd tegen degradatie.

Terugkijkend op zijn debuut is Enoh blij. “Zeker. Als je je debuut maakt in een wedstrijd met een goede overwinning, ben je altijd blij.” Officieel staat de teller nu op drie minuten, want blessuretijd telt niet mee in de statistieken van speelminuten.

Wanneer Enoh langer kan spelen is de vraag. “Voor mij is het belangrijk om elke dag mijn fysiek hard op te bouwen, daarna is de keuze aan de trainer. Als hij ziet dat ik fit ben en wedstrijden kan spelen en als de club mij nodig heeft, ben ik er klaar voor." 

"Ik werk er hard voor, elke dag op de trainingen. Ik volg ook een speciaal programma. Ik kom snel terug op mijn topniveau.”


Risico
Van de Looi hoopt dat Enoh snel meer minuten maakt. “We moeten het per wedstrijd bekijken, hoe het loopt en hoe hij ervoor staat. We proberen hem zo snel mogelijk op te trainen. En daar moet je best wel een risico mee nemen. Als je dat heel voorzichtig doet, is het seizoen bijna voorbij en heeft het geen zin meer. Maar je moet nooit onverantwoorde risico’s nemen.”

Krijger
Zonder speeltijd is Enoh echter ook al van waarde volgens Van de Looi. “Hij is een ervaren speler, echt een krijger. Daar zijn er niet meer zo heel veel van in het betaald voetbal. Hij is een rustige jongen, maar met de dingen die hij zegt slaat hij steeds de spijker op de kop. Hij is met individuele gesprekjes steeds bezig om jongens te sturen.”

“Hoe bereid je je voor op een wedstrijd en dat het iedere keer begint met alles geven. Daar is hij sterk in, mentaal. Dat gaat hij ons bijbrengen”, aldus Van de Looi.


Enoh kan zich daar wel in vinden. “Ik heb nog veel te geven, niet alleen op het veld. Ook als ik met jongens praat, met mijn ervaring. Het is ook mentaliteit. Ik heb alles gespeeld wat ik wilde, waar ik van droomde. Als jongens zien dat ik alles gespeeld heb, maar nog steeds passie heb en hard train, kan dat een goede les en een goede motivatie zijn voor anderen.”

Uitdaging
Na Standard Luik zocht de 31-jarige Afrikaan een nieuwe uitdaging. Hij kwam uit in Tilburg. “Het is geen team dat in de top speelt. Als je bij Ajax of PSV speelt gaat het makkelijk, dan heb je topspelers in het team. Dan is het makkelijk om te voetballen. Bij een team als Heracles of Willem II heb je niet het beste elftal. Dat is een mooie uitdaging.”

Waar hij met de Tricolores gaat eindigen dit seizoen? “Ik heb geen magic screen. Ik ben geen voorspeller”, zegt de middenvelder uit Kameroen lachend. “Het is wel belangrijk dat we van wedstrijd naar wedstrijd leven. Er zijn nog veel punten te winnen.”

Meer over dit onderwerp:
willem ii tilburg eredivisie voetbal eyong enoh
Deel dit artikel: