Video

Evoluon definitief rijksmonument: dit jaar duidelijkheid over toekomst 'vliegende schotel'

21 februari 2018 om 06:17
nl
Het Evoluon in Eindhoven is aangewezen als rijksmonument. Dit heeft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besloten. Het Evoluon werd in de jaren zestig gebouwd in opdracht van Philips. In 1966 werd het geopend. Later dit jaar moet er volgens de gemeente Eindhoven duidelijkheid komen over de toekomst van de 'vliegende schotel'.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Tot 1989 was het Evoluon een techniek- en wetenschapsmuseum. Tegenwoordig is het een congres- en evenementenlocatie. De 'vliegende schotel', zoals het Evoluon in de volksmond wordt genoemd, werd ontworpen door de in 2015 overleden architect Leo de Bever.

Details

Philips is nog steeds eigenaar van het Evoluon, maar het bedrijf overweegt om het markante gebouw te verkopen. Volgens de gemeente Eindhoven worden later dit jaar meer details bekend over de toekomst van het monument.

Een idee is om een rijksmuseum voor design te vestigen in het Evoluon. De provincie is daarover in gesprek met de minister. In Brabant is nu nog geen rijksmuseum te vinden. Jules Ruis, voorzitter van de voormalige stichting Vrienden van het Evoluon, noemt dit plan woensdag in het programma WAKKER van Omroep Brabant 'flauwekul'.


Volgens hem is het plan dat de stichting zo'n zeven jaar geleden lanceerde om van het Evoluon een breder museum rond het thema innovatie en techniek te maken, nog steeds actueel. Dit concludeert hij op basis van eerdere reacties op dat plan van onder meer de gemeente en ook Philips.

Lang geduurd
Minister Jet Bussemaker van Cultuur droeg het gebouw in 2013 al aan als rijksmonument. Dat het uiteindelijk nog jaren heeft geduurd voordat het zover is, betreurt Ruis niet. Hij is juist blij dat er nu echt plannen zijn voor een nieuwe bestemming van het gebouw.

Gebouwen kunnen vanwege hun schoonheid of cultuurhistorische betekenis als rijksmonument beschermd worden. Ze moeten dan minimaal vijftig jaar oud zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.