Verdronken Nixon had vurige wens om 'zijn' West-Papoea te bezoeken en zijn vrienden gaan het regelen

BOEKEL - Hij viel zaterdagnacht na een avond stappen in de Dommel in Eindhoven. De 23-jarige Nixon uit Boekel overleefde het niet. Zijn vrienden zetten zich nu in om zijn grootste wens in vervulling te laten gaan: terugkeren naar West-Papoea, waar hij geboren is.

"Nixon en zijn familie zijn in 2005 naar Nederland gekomen, maar West-Papoea blijft toch waar ze vandaan komen", vertelt Liv Rugenbrink, een vriendin van de familie in het programma Wakker! van Omroep Brabant.

LEES OOK: Vrienden treuren om Nixon (23) die verdronk na avond stappen: ‘altijd vrolijk’ en 'hart van goud’

Politiek betrokken
Nixon was erg betrokken bij de politiek van West-Papoea. Hij wilde graag in de voetsporen van zijn vader Michael treden. Michael is voorzitter van het West Papoea New Guinea National Congress (WPNGNC), een beweging die wil dat West-Papoea onafhankelijk wordt van Indonesië.

Samen met andere vrienden probeert Liv nu een begrafenis voor Nixon te regelen, in West-Papoea.

Veel geld nodig
Het kost veel geld om hem in West-Papoea te kunnen begraven. Liv: "Daarom is er een inzamelingsactie gestart. Nixon was niet verzekerd, zoals denk ik heel veel mensen van die leeftijd niet verzekerd zijn. Niemand gaat er vanuit dat je op zo'n jonge leeftijd komt te overlijden."

"We zijn de actie gestart om Nixons laatste wens toch in vervulling te laten gaan. Er is ongeveer 10.000 euro nodig", vertelt ze.

Veel donateurs
Er wordt al gul gegeven op de site geef.nl, waar mensen kunnen doneren. Liv: "Gelukkig hebben we al heel veel donateurs, iedereen leeft ontzettend mee met de familie. Maar het is heel belangrijk dat we zo dicht mogelijk bij het einddoel komen." Dat einddoel is 10.000 euro. 

Woensdagochtend stond de teller op bijna 3.000 euro.

Haast
Er is wel een beetje haast bij, want een begrafenis kun je niet blijven uitstellen. "We willen het heel graag voor zaterdag geregeld hebben, het is heel kort dag. We zijn al heel blij dat er zoveel geld is opgehaald", aldus Liv.

Doneren kan op de website geef.nl.