Tabaksindustrie wordt niet vervolgd, maar vaatchirurg blijft strijdbaar: 'We geven niet op'

EINDHOVEN - De tabaksindustrie wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet binnen de huidige wet-en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten, waaronder Philip Morris in Bergen op Zoom. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

"Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daaraan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet- en regelgeving", staat in een toelichting.

Zware mishandeling
Advocaat Bénédicte Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrift. 

Een van de tabaksproducenten waar aangifte tegen is gedaan is Philip Morris. Het bedrijf maakt tegenwoordig in een vestiging in Bergen op Zoom zogenoemde HeatSticks die bedoeld zijn om te roken met een elektronisch apparaat. In het verleden werden gewone sigaretten geproduceerd. 

LEES OOK: Vaatchirurg Catharina Ziekenhuis: 'De tabaksindustrie is een misdadige organisatie'

Aangifte
De afgelopen tijd sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen vier tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra. 

Ook Joep Teijink van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven wil strafrechtelijke vervolging. Hij noemt de tabaksindustrie 'een misdadige organisatie die bezig is om mensen verslaafd te maken'. "We begrijpen dat het voor het OM een moeilijke beslissing is. Maar geven niet op", aldus Teijink donderdag in een eerste reactie. "Het past gewoon niet bij een van de mooiste en rijkste landen ter wereld om kinderen bloot te blijven stellen aan een dodelijk product."

'Wakker schudden'
De vaatchirurg hoopt met deze tussenstap het draagvlak te vergroten en nog meer mensen wakker te schudden. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het Hof het OM zal opdragen alsnog tot vervolging over te gaan.

"Intussen moeten wij als klanten er toch voor kunnen zorgen dat sigaretten uit de supermarkt verdwijnen en onbereikbaar worden voor kinderen", aldus Teijink.

LEES OOK: Ziekenhuis sluit zich aan bij strafzaak tegen Philip Morris, donderdag aangifte