Met Van Gogh-schoenen over de rode loper: Loving Vincent maakt kans op Oscar

2 maart 2018 om 17:04
nl
De animatiefilm Loving Vincent, die gaat over het leven van de in Brabant geboren en getogen Vincent van Gogh, maakt zondagavond kans op een Oscar in de categorie 'animatie'. De producenten van de film dragen op de rode loper unieke Vincent van Gogh schoenen, ontworpen door Tomas Snels uit Den Bosch en Van Gogh Brabant.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

Het schilderij 'Amandelbloesem' vormt het motiefje op de schoenen. Voor Van Gogh symboliseerde dit beeld hoop en nieuw leven. Van Gogh beschouwde het als zijn beste werk uit zijn periode in het Zuid-Franse Saint-Rémy-de-Provence. 

Frank van den Eijnden, directeur van Van Gogh Brabant, vertelt in Omroep Brabant radioprogramma 'Afslag Zuid' over de totstandkoming van de samenwerking. "Tomas Snels kwam met het idee om deze schoenen te maken en wilde ze realiseren op 30 maart, de geboortedag van Vincent Van Gogh. De twee makers van de film, Hugh Welchman en Dorota Kobiela zijn naar Nuenen gekomen en zagen mij met die schoenen lopen. Meteen wilden ze ze hebben."

Brabantse Ambacht
Productieleden Hugh Welchman, Sean Bobbitt en Ivan Mactaggart dragen naast de schoenen ook een vlinderstrikje, ook ontworpen door de Bosschenaar. Van Gogh Brabant heeft meegewerkt aan het bedenken en ontwerpen van de unieke kledingstukken. De productie is gerealiseerd door Brabantse bedrijven. “Zo koppelen we cultuur, innovatie en Brabants bedrijfsleven aan elkaar en steunen we met een deel van de opbrengst het behoud van de Van Gogh Monumenten in Brabant”, aldus Snels. Van Drunen Schoenfabriek ontwikkelde aan de hand van het ontwerp Snels voor zowel dames als heren de unieke schoen.

De schoenen zijn al heel de wereld over geweest. "Bij iedere première worden de schoenen gedragen door het productieteam", aldus Van den Eijnden. "Maar de Oscars, dat is wel echt de allermooiste plek om ze te dragen."

Geschilderde speelfilm
In de film Loving Vincent, die in oktober in première ging in het Van Gogh Museum in Amsterdam, komen schilderijen van de wereldberoemde kunstschilder tot leven. Loving Vincent is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, wordt zijn levensverhaal verteld.

Loving Vincent was dit award-seizoen al vaker genomineerd, onder andere voor een Golden Globe in de categorie ‘Animatie’ en heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.