Zwangere vrouw wil bevallen met haar eigen verloskundige, sleept Bravis ziekenhuis voor rechter

ROOSENDAAL - Een hoogzwangere vrouw sleept het Bravis ziekenhuis in Roosendaal voor de rechter omdat ze daar niet met haar eigen verloskundige mag bevallen. Het Bravis weigert de verloskundige de toegang omdat ze niet is aangesloten bij een zorgnetwerk waar het ziekenhuis mee samenwerkt.

Volgens vrouwenrechtenorganisatie Proefprocessenfonds Clara Wichmann handelt het ziekenhuis daarmee in strijd met de wet. 

"Dit is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg. Dit kort geding laat precies zien wat er misgaat bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland'', zegt Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann.

Keuzevrijheid
Ze wijst erop dat de keuzevrijheid van vrouwen hiermee wordt beperkt en dat verloskundigen en gynaecologen helemaal niet beter gaan samenwerken om de zorg voor zwangere vrouwen te verbeteren.

De zwangere vrouw wil graag haar eigen verloskundige bij de bevalling hebben omdat ze daar een vertrouwensband mee heeft opgebouwd na haar eerste bevalling.

Het kort geding vindt plaats op 8 maart in de rechtbank in Breda, op Internationale Vrouwendag.