Balkondrama Zevenbergen: tbs voor Jordy M.

BREDA - Ze brak bijna al haar botten in haar gezicht en met haar linkeroog zal ze nooit iets meer kunnen zien. Op verschrikkelijke wijze werd het slachtoffer van het balkondrama in Zevenbergen toegetakeld door Jordy M. De 31-jarige verdachte is dinsdagmiddag voor zijn gruweldaad veroordeeld tot tbs met voorwaarden.

De rechtbank in Breda acht poging tot doodslag wettig en overtuigend bewezen. “Zo’n gewelddadig incident brengt een schok in de samenleving teweeg", aldus de rechter. Justitie eiste twee weken geleden ook tbs met voorwaarden.

'Kans op herhaling'
De verdachte, die dinsdagmiddag niet bij de uitspraak was, is door een psychiater volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Om die reden kan geen gevangenisstraf worden opgelegd. "Dit doet niet af aan de ernst of de gruwelijkheid van hetgeen heeft plaatsgevonden",  aldus de rechtbank.

De tbs-maatregel is nodig omdat het gevaar op herhaling groot is. Het is een traject dat jaren kan duren waarbij de veroordeelde onder toezicht blijft staan. Voorlopig verblijft hij daarom in een forensisch psychiatrische kliniek waar hij behandeld wordt. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim 53.000 euro aan het slachtoffer betalen.Zwaargewond
De destijds 56-jarige vrouw werd bijna een jaar geleden zwaargewond gevonden in de bosjes naast haar appartementencomplex aan de Aquamarijn-Amber. Al snel werd haar 30-jarige onderbuurman Jordy M. opgepakt. M. lijdt aan een aantal psychische stoornissen en volgens  onderzoekers bevond hij zich tijdens de mishandeling in een psychose.

Hij probeerde de vrouw, nadat ze samen uiteten waren geweest, dood te maken. Uiteindelijk duwde M. zijn slachtoffer over de balkonrand, waarna ze drie verdiepingen naar beneden viel.

LEES OOK: Slachtoffer balkondrama met hard voorwerp tegen hoofd en lichaam geslagen

Horrorscenario
De officier van justitie noemde de mishandeling 'een absoluut horrorscenario'. M. zou de vrouw voor de val in haar neus hebben gebeten en haar oog hebben willen verwijderen en de keel dicht hebben geknepen. 

Het slachtoffer werd in het ziekenhuis een aantal weken in coma gehouden. “De rest van haar leven zal het slachtoffer dagelijks geconfronteerd worden met wat de verdachte haar heeft aangedaan”, aldus de rechtbank dinsdag. 

Onbeschrijfelijke pijn
In de slachtofferverklaring, die haar beide dochters voorlazen tijdens de zitting, vertelde de vrouw dat ze onbeschrijfelijke pijn voelt. "Als het slachtoffer in de spiegel kijkt, ziet ze een gezicht dat niet van haar is, zo heeft de verdachte haar toegetakeld",  constateert de rechtbank.

LEES OOK: 'Je bent een moordenaar van mijn leven', slachtoffer van balkondrama spreekt Jordy M. toe

Naast de ernstige mishandeling van de vrouw is Jordy M. ook veroordeeld voor een mishandeling bij een café in Zevenbergen. Daarvoor krijgt hij veertig uur taakstraf.

Deel dit artikel: