170.000 nieuwe zonnepanelen in Budel: groen licht voor enorm zonnepark

BUDEL - Er komt een zonnepark met 170.000 zonnepanelen in Budel. Het zonnepark kost ongeveer 36 miljoen euro en moet jaarlijks 48 miljoen kilowattuur stroom opleveren. Dit staat gelijk aan het energiegebruik van 16.000 huishoudens. De opgewekte stroom is voor gebruik van de consument.

De provincie en zinksmelter Nyrstar maakten de plannen dinsdagmorgen bekend. Het zonnepark van zestig hectare wordt een van de grootste in Nederland en zal dit jaar worden gebouwd op een deel van het terrein van Nyrstar. 

Duurzaam werken
De zonnepanelen komen op de gesloten bekkens van Nyrstar. In die bekkens liggen zinkassen, restproducten die schadelijk zijn voor het milieu. Die bekkens zijn volgens de provincie 'vanuit landschap en ruimtegebruik zeer geschikt voor een groot zonnepark'. 

De provincie en Nyrstar hebben afgesproken dat de zinksmelter ervoor zorgt dat de zinkassen veilig opgeborgen blijven, ook als het zonnepark op de bekkens wordt gebouwd. “Dit project is een mooi voorbeeld van ons streven om verantwoord en duurzaam te werken”, aldus Harry Denis van Nyrstar. 

Op het chemiecomplex in Moerdijk wordt dit jaar ook een zonnepark geplaatst. Daar komen 50.000 zonnepanelen. 

Deel dit artikel: