Joep (27) wil niet dat zijn dorp leegloopt en daarom wil hij 100 extra huizen

LIEMPDE - Honderd nieuwe woningen moeten er in Liempde komen als het aan Joep Schalkx ligt. Alleen dan zouden er betaalbare woningen kunnen komen voor starters. De provincie denkt er anders over en wil slechts veertig woningen laten bouwen. Veel te weinig vond Joep, daarom startte hij een petitie, die achthonderd keer werd ondertekend. Woensdagochtend werd de petitie aangeboden aan gedeputeerde Erik van Merrienboer.

Met thermoskannen koffie en thuis gesneden cake stelden Joep en enkele belangstellenden zich woensdagochtend op bij een weiland aan de Hamsestraat dat ze voor de nieuwbouw op het oog hebben. De boodschap die ze aan gedeputeerde Erik van Merrienboer over willen gaan brengen is tot in de puntjes voorbereid. 

Leegloop
“Het is voor alleenstaande jongeren bijna onmogelijk om in Liempde een huis te kopen. Dat moet veranderen. De voetbalclub en de basisschool hebben al last van terugloop. Voor de toekomst van het dorp is het belangrijk dat de mensen blijven. Dat willen ze ook wel, maar kunnen ze vaak niet” vertelt Joep tegen Van Merrienboer als die is gearriveerd.

De gedeputeerde, die de petitie namens het provinciebestuur in ontvangst nam erkent dat er iets moet gebeuren: “Wij willen ook dat er gebouwd wordt. Jongeren die hier in het dorp willen blijven wonen moeten daar ook de kans voor krijgen. Maar hoeveel er gebouwd wordt, en waar, daar zullen we het tijdens de koffie en cake nog eens over moeten hebben. Joep is enthousiast dat de provincie hun petitie serieus neemt, ondanks dat ze het nog niet eens zijn over de honderd te bouwen huizen. “Het moet voor een projectontwikkelaar ook interessant en rendabel zijn om goedkope woningen te bouwen. Veertig huizen zijn voor zo’n projectontwikkelaar dan een stuk minder interessant dan honderd.”

Duurzaam bouwen
Van Merrienboer wil juist af van het ‘ouderwetse bouwen’. “Vroeger werd er zo gedacht, en werden er hele woonwijken uit de grond gestampt. Ik vind het belangrijk dat we ook zorgen dat er voldoende groen in de omgeving blijft en dat we kijken of er andere en meerdere plekken zijn waar we duurzaam kunnen bouwen.”

Hoewel er waarschijnlijk nog een hoop koffie en cake nodig is voordat de twee partijen het met elkaar eens zijn, weten ze een ding allebei zeker: “er komt een oplossing!”