100 km/u op de schaats!? TU/e deed al testen, Kjeld Nuis gaat het proberen

EINDHOVEN - Op de schaats een recordsnelheid van 100 km/u bereiken. Olympisch kampioen Kjeld Nuis gaat het later deze maand in Zweden proberen. Op een speciaal aangelegde baan van 1500 meter lang, zonder bochten. Nuis zal achter een auto met daarachter een windscherm schaatsen om de luchtweerstand weg te halen. Aan het project werkt onder meer de Technische Universiteit Eindhoven mee.

Bert Blocken is hoogleraar Bouwkunde aan de Eindhovense universiteit. Hij houdt zich onder meer bezig met windtechnologie. Vanuit deze expertise maakt hij graag een uitstapje naar de aerodynamica in de sport. 

Of Kjeld Nuis inderdaad 100 km/u zou kunnen schaatsen, kan Blocken nog niet zeggen. “We hebben met de windtunnel en computersimulaties onderzocht wat theoretisch maximaal haalbaar is. Dat blijft voorlopig even onder ons”, vertelt hij.

TU/e testte max. snelheid schaatser (Beeld TU/e)

De onlangs geopende windtunnel van de universiteit biedt topsporters de kans om hun prestaties te verbeteren. En dat geldt dus ook voor schaatskampioen Kjeld Nuis. 

“De effectieve recordpoging volgt later deze maand in Zweden en zal uitwijzen hoe hard het kan gaan. Er komt daarna nog een documentaire met onze bevindingen", aldus de hoogleraar.

Wanneer de kersverse olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter de recordpoging precies gaat doen, is nog niet bekend. Maar Blocken houdt het op woensdag 28 maart. De definitieve datum hangt echter af van de weersomstandigheden. Deze moeten hiervoor ideaal zijn.

De topsnelheid die Nuis op een gewone ijsbaan kan bereiken, ligt overigens iets boven de zestig kilometer per uur.

 

 

Deel dit artikel: