Nuenenaren in actie tegen herindeling: 'We gaan snode plannen uitbroeden'

NUENEN - Het is de bedoeling dat Nuenen - onder dwang van de provincie - gaat fuseren met Eindhoven, maar daar is niet iedereen het mee eens. Woensdagavond is een actiecomité opgericht. "De race is nog niet gelopen", benadrukt initiatiefnemer en gemeenteraadslid Ralf Stultiëns.

"De inwoners van Nuenen leggen zich niet neer bij een verplichte fusie van Nuenen met Eindhoven", benadrukt Stultiëns. "Het wordt helaas zo gepresenteerd dat we dit móeten, maar zover is het niet. Woensdagavond is een achttal mensen opgestaan en die gaan snode plannen uitbroeden de komende tijd."

Strategie
In Het Klooster in Nuenen was woensdagavond de oprichtingsbijeenkomst van het actiecomité. Geïnteresseerden kregen daar een presentatie van oud-wethouder Frank Soutendijk. Hij is oud-jurist en oud-rechter. 

LEES OOK: Inwoners van Nuenen zien herindeling met Eindhoven wel zitten

"Hij heeft een halfuur gesproken over de juridische aspecten van deze gang van zaken", vertelt Stultiëns. "Hij heeft een strategie. Zijn kaarten houdt 'ie nog tegen de borst, maar hem - en met hem ook de andere aanwezigen - is in ieder geval duidelijk dat de race nog niet gelopen is. We zullen het gaan zien. Hij zal zijn strategie binnenkort wel ontvouwen."

One issue-partij
De oprichting van het actiecomité valt samen met de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dat lijkt geen toeval te zijn. "Maar wíj hebben de verkiezingen niet ingepland", benadrukt Stultiëns. "Die liggen vast en wij hebben ook niet deze vreemde herindelingsbeslissing genomen. Maar het wordt zeker een item tijdens de verkiezingen. Mijn partij W70 heeft hier in ieder geval aandacht aan geschonken tijdens de campagne en in het verkiezingsprogramma. Maar we hebben nog diverse pagina's met andere belangrijke onderwerpen. Wij zijn geen one issue-partij. Al is duidelijk dat dit onderwerp zeer belangrijk is. Wij hopen dat de inwoners van Nuenen zich tijdens de verkiezingen uitspreken wat men wil met de herindeling."

Meer over dit onderwerp:
nuenen gemeentelijke herindelingen
Deel dit artikel: