'Bevallen zonder gynaecoloog is onverantwoord', emoties kort geding Bravis ziekenhuis lopen hoog op

ROOSENDAAL - Het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal vindt dat de situatie van een zwangere vrouw wordt misbruikt voor een proefproces over de keuzevrijheid van vrouwen bij hun bevalling. De verloskundige zegt op haar beurt dat ze 'wordt neergezet als een kruidenvrouwtje'. Het gaat hard tegen hard tijdens het kort geding donderdagochtend in de rechtbank van Breda. Het geding werd aangespannen door een vrouw uit Middelburg.

De rechter heeft beide partijen uitgebreid aan het woord gelaten en uiteindelijk rond het middaguur de zaak geschorst. Voordat hij dat deed, vroeg hij of er een mogelijkheid was om, desnoods onder zijn begeleiding, tot een goede oplossing te komen. Zowel de vrouw als de advocaat van het Bravis waren het eens over dit voorstel. Ondanks de hulp van de rechter kwamen ze er toch niet uit en ging het gevecht gewoon weer verder. Maandag doet de rechter uitspraak. 


Stokje
De zwangere vrouw wil graag met haar eigen verloskundige bevallen in het ziekenhuis, maar daar stak het ziekenhuis eerder deze week een stokje voor. De vrouw is welkom in het geboortecentrum, maar wel op hun voorwaarden. Een gynaecoloog van het Bravis moet de bevalling gaan begeleiden. Volgens de advocaat van het ziekenhuis is het te riskant voor de vrouw om te bevallen met haar eigen verloskundige.

Keizersnede
Het eerste kind van de vrouw kwam ter wereld met een keizersnede. Daarom is ze volgens protocol een risicopatiënt en zouden er mogelijk extra risico's kunnen ontstaan tijdens een vaginale bevalling. "Bevallen zonder gynaecoloog is daardoor onverantwoord", aldus het Bravis. 

Vrouwen die in het ziekenhuis bevallen, bevallen vaker onder begeleiding van een eigen verloskundige of een verloskundige van het ziekenhuis. De gynaecoloog (in opleiding) wordt er bijgeroepen als er advies nodig is of als er (mogelijke) complicaties ontstaan. Op zo'n moment neemt de gynaecoloog de leiding over.

Het ziekenhuis meent dat de situatie van de vrouw wordt misbruikt voor een proefproces over de keuzevrijheid van vrouwen bij hun bevalling. De vrouw en haar verloskundige hebben het kort geding aangespannen met hulp van verschillende vrouwenorganisaties. Toeval of niet: het proces vindt plaats op Internationale Vrouwendag.  

 

 

Deel dit artikel: