'Het is een beetje onwerkelijk', Eindhovenaar Rik Thijs in race voor titel beste raadslid van land

EINDHOVEN - Hij werd al twee jaar op rij uitgeroepen tot beste raadslid van Eindhoven en nu maakt Rik Thijs ook kans op de titel 'beste raadslid van Nederland'. De 31-jarige lijsttrekker en fractievoorzitter van GroenLinks overleefde de eerste stemronde en heeft nu nog elf concurrenten.

Met de verkiezing willen campagnebureau BKB, de Volkskrant en omroep WNL de lokale politiek in de schijnwerpers zetten. In totaal werden liefst 338 gemeenteraadsleden opgegeven voor de titelstrijd. In totaal werden op hen de afgelopen weken 33.000 stemmen uitgebracht. 

Onmiskenbare invloed
Uit de vijftig genomineerden met de meeste stemmen selecteerde de jury er vervolgens twaalf voor de tweede ronde. Onder wie Thijs. "De één valt op door het massale aantal geworven stemmen, de ander vanwege onverzettelijkheid in het raadswerk", laat de jury weten. Thijs kreeg 288 stemmen. Dat is het op één na laagste aantal van alle kandidaten die door zijn naar de tweede ronde. "Dan ben ik blij dat ik bij de jury ook op andere punten scoorde", lacht de Eindhovenaar. 

Volgens de jury staan de twaalf genomineerden voor wat een goed raadslid tekent. Zij hebben volgens de juryleden een sterk ontwikkelde visie op het leven in de gemeente, brengen hun standpunten in woord en daad aan de man en hebben 'een onmiskenbare invloed op het gemeentelijk beleid'. 

Vastgebeten
Thijs heeft in de strijd om de titel concurrentie van Ayfer Koç uit Enschede, Irene Korting uit Dronten, Amsterdammer Johnas van Lammeren, de Groningse Marjet Woldhuis, Zutphenaar Mathijs ten Broeke, Rotterdammer Nourdin El Ouali, Hagenaar Richard de Mos, Rick Brink uit Hardenberg, Roy Bouten uit Horst aan de Maas, Sophie van de Meeberg uit Haarlemmermeer en Willemien Treurniet uit Middelburg.

"Het is een beetje onwerkelijk", vertelt Thijs over zijn plaats bij de laatste twaalf van deze verkiezing. "Ik denk dat ik me met het onderwerp duurzaamheid - waarin ik me heb vastgebeten - goed geprofileerd heb. En in Eindhoven is er heel veel ruimte om dingen te bereiken en op de agenda te krijgen."

'Ik ga zeker nog campagne voeren'
De vier raadsleden die de komende dagen de meeste stemmen in de wacht slepen, belanden in de finale. Die vindt 20 maart plaats in het Amsterdamse Paradiso. "Ik ga voor deze verkiezing zeker nog een beetje campagne voeren op social media", vertelt Thijs. "Deze verkiezing is leuk. Maar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zijn natuurlijk het belangrijkst." 

Meer over dit onderwerp:
rik thijs gemeenteraadsverkiezingen eindhoven
Deel dit artikel: