Advocaten Klaas Otto leggen verdediging neer, proces uitgesteld

ROTTERDAM/BREDA - Het proces tegen Klaas Otto is tot stilstand gekomen nu de advocaten hun vertrek hebben aangekondigd. Na een afgewezen wrakingsverzoek dinsdagmiddag zagen ze geen andere uitweg, zo vertelden ze in de zaal. Advocaat Louis de Leon is het oneens met het besluit van de rechtbank om het proces gewoon te starten terwijl Otto ziek is. Bovendien vindt de advocaat dat Otto geen fatsoenlijke toegang meer heeft tot het dossier in zijn cel. Maar de bezwaren werden afgewezen. Intussen is de zaak uitgesteld tot 29 maart als er nieuwe advocaten zijn.

De 50-jarige Otto is zelf bij de zitting aanwezig. Zijn advocaat blijft er bij: hij is te ziek. "Hij kan zo geen eerlijk proces krijgen." Het Openbaar Ministerie wil doorgaan en spreekt van een 'trukendoos' van de advocaten, die blijven er op hameren dat het zo geen eerlijk proces wordt. De wrakingskamer luistert naar de standpunten van alle partijen: advocaten, OM en de gewraakte rechtbank.  

De rechtbank meldde eerder op dinsdagochtend nog dat ze het rapport over de gezondheidstoestand van Otto heeft gelezen. De rechters maken daaruit op dat Otto het proces voldoende begrijpt en meekrijgt. Er is geen schending van het recht op een eerlijk proces, was de boodschap. De advocaat was het niet eens met die beslissing en besloot de onafhankelijkheid van de rechters in twijfel te trekken en ze te wraken.  

Vrouw Otto ook ziek
Otto zit sinds juli 2016 in de cel. "Twintig maanden, dat hakt er enorm in", benadrukte zijn advocaat nogmaals bij het begin van de zitting. Bovendien heeft Otto een nieuwe klap te verwerken gekregen. Bij zijn vrouw Nancy zijn tumoren ontdekt. De Leon zegt dat Otto niet in staat is te begrijpen wat er gebeurt. "Ik wil uitleggen dat mijn hoofd vol zit", zei Otto tegen de rechtbank.


Sinds de zomer zit hij in een zwaarder regime in Vught, om beinvloeding van getuigen buiten te voorkomen. In Vught heeft hij minder vrijheden en meer controles. Dat zou hem hebben opgebroken, hij zou 'geknakt' zijn.

'Alles is een strijd'
Otto vertelde de rechter dinsdag hoe het met hem gaat. "Het interesseert me gewoon niet meer. Alles is een strijd. Ik ben alleen bezig met mijn vrouw. Ze is geopereerd, er zijn kwaadaardige tumoren bij haar ontdekt." Hij zei dat zijn gezin momenteel voorgaat en wees daarbij naar enkele familieleden, achter kogelvrij glas, op de publieke tribune.

Otto vertelde dat zijn hoofd vol zit met beschuldigingen, ook dat hij een moordenaar zou zijn. Als hij iets leest, is het kort daarna weg zegt Otto. Een arts had al eerder naar hem gekeken,  zag verslechtering en sloeg alarm bij de advocaat. Vrijdag kwam de kwestie naar buiten op de eerste zittingsdag van het proces. Door alle toestanden is er intussen een fore vertraging ontstaan van zeker anderhalve dag.

Onderzoeksrapport
Het OM betwijfelde vrijdag al of het echt zo slecht gaat met Otto en vermoedt dat het onwil en verzet is. Daarom vroeg de officier van justitie om een onafhankelijk onderzoek. Dat is de afgelopen dagen door een psychiater gedaan. Zijn onderzoeksrapport is maandag ingeleverd bij de Bredase rechtbank.

Otto staat terecht voor diverse misdrijven waaronder afpersing, zware mishandeling en witwassen. Er is ook een medeverdachte, Janus de V., die voor de rechter staat. De behandeling is afhankelijk van de zaak Otto omdat beide mannen deels van hetzelfde worden verdacht.

Meer over dit onderwerp:
klaas otto bergen op zoom rechtszaken
Deel dit artikel: