Tilburg had met 44 procent laagste opkomst bij laatste gemeenteraadsverkiezingen

TILBURG - Slechts 44 procent van de kiesgerechtigde Tilburgers ging in 2014 naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat was de laagste opkomst van alle gemeenten in het land, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het landelijke gemiddelde lag op 54 procent, van de Brabanders ging 50 procent van de kiesgerechtigden stemmen.

In Tilburg stemde 44 procent voor een nieuwe gemeenteraad. In de wijk Tilburg-Noord ging het zelfs om slechts 2,2 procent, in Oud-Noord om 4 procent en in de wijken Reeshof en Oud-Zuid om 6,4 procent. De lage opkomstcijfers zijn volgens het onderzoek deels te verklaren door inkomen, leeftijd en achtergrond. In Tilburg-Noord heeft 32 procent van de bewoners een migratie-achtergrond.

Geen gerichte wijkacties
De gemeente Tilburg laat in een reactie weten dat er geen gerichte acties in de wijken zijn opgezet om het stempercentage voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart omhoog te krijgen. 

"Wel hebben we naast de algemene campagne specifiek gekozen voor een jongerencampagne en een programma voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, onder meer voor de Ouderkamers in Tilburg-Noord en de Taalhuizen", aldus de gemeentewoordvoerder.. 

Ook Eindhoven trok weinig stemmers, namelijk 45 procent. Aalburg had het hoogste aantal stemmers: 68 procent. Daar heeft slechts één procent van de inwoners een migratie-achtergrond.  

Deel dit artikel: