Gedupeerden bankroof mogen hun gekraakte kluisje gaan bekijken, afhandeling duurt nog maanden

OUDENBOSCH - Gedupeerde klanten van de Rabobank in Oudenbosch hebben dinsdag een postpakket ontvangen met informatie over de afhandeling van de schade van de kluisjesroof. Klanten worden na het indienen van een inventarisatielijst uitgenodigd op het lokale kantoor van de bank voor een schouw van hun opengebroken kluisje. Voor gedupeerden heeft de bank een speciaal telefoonnummer geopend.

Op de inventarisatielijst die in de enveloppe zit moeten klanten zo 'nauwkeurig mogelijk' beschrijven hoe de spullen in hun opengebroken kluisje eruit zien. De bank vraagt om foto's, aankoopbewijzen, taxatierapporten en bankafschriften van de mogelijk gestolen items.

Afspraak op kantoor
Klanten die hun documenten hebben teruggestuurd of gemaild naar de bank, worden binnen twee werkdagen door de Rabobank gebeld om een afspraak op het kantoor te plannen.

Tijdens het gesprek, dat maximaal een uur duurt, krijgen klanten hun safeloket te zien. De safeloketten  waar de dieven spullen in achter hebben gelaten zijn verzegeld door een notaris. Klanten mogen onder het toeziend ook van twee bankmedewerkers het zegel verbreken. De item die in de verzegelde kluis liggen mogen meteen mee naar huis genomen worden.

LEES OOK: Klanten woedend na kluisjesroof bij Rabobank Oudenbosch: 'Die van mij lag bomvol met goud'

Geen aangifte
Gedupeerde klanten waarvan spullen uit het kluisje zijn gestolen kunnen een verklaring opstellen. Deze wordt toegevoegd aan de aangifte die de Rabobank al bij de politie heeft gedaan. Klanten hoeven zelf geen aangifte te doen.  Tot 45.000 euro zijn de verdwenen spullen verzekerd.

Rondom de safeloketten zijn ruim vijfduizend waardevolle spullen gevonden die de dieven tijdens de kraak niet hebben meegenomen. Het gaat onder meer om sieraden, munten en documenten. Alle items zijn gefotografeerd. Alle klanten die spullen missen, mogen op een later moment de foto's bekijken. Mensen die hun spullen herkennen, krijgen die pas in hun bezit als alle gedupeerde klanten de foto's hebben bekeken. De bank verwacht dat de afwikkeling hiervan maanden kan duren. 

LEES OOK: 5000 kostbaarheden achtergelaten na roof uit kluisruimte Rabobank Oudenbosch

Bank nog weken dicht
Pas wanneer de gesprekken met alle honderden gedupeerde klanten zijn afgerond, gaat de Rabobank in Oudenbosch weer open. De bank verdacht dat dit nog enkele weken gaat duren. Klanten die geen safeloket meer willen, kunnen hun contract opzeggen. Het huurbedrag voor 2018 wordt terugbetaald.

LEES OOK: Kluiskraak in Rabobank uitgevoerd door professionals: 'Mogelijk hulp van binnenuit gehad'

De kluisjesroof vond vorig weekend plaats. De inbraak werd pas na het weekend ontdekt. Over de manier waarop de kraak is uitgevoerd, wil de politie niets zeggen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Deel dit artikel: