Video

Jim werd bijna aangereden omdat hij in de dode hoek fietste: 'Ik zag hem eerst niet'

1 februari 2001 om 00:00
nl
Zien en gezien worden. Daar draait het om bij de dode hoek. Maar lang niet alle scholieren beseffen dit. Een van de scholieren is Jim Kolen. Vorige maand is hij bijna aangereden omdat hij in de dode hoek fietste. "Dat was wel heel erg schrikken eigenlijk."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

"Ik fiets meestal gevaarlijk. Dat vind ik leuk", zegt de 15-jarige Suleyman Canatan. Samen met ruim driehonderd middelbare scholieren keek hij mee door de ogen van een vrachtwagenchauffeur. En dat bleek knap lastig.

'Maak oogcontact'
"Maak jezelf maar zichtbaar! Maak oogcontact met de chauffeur!", roept de instructeur. Op verschillende plekken rondom de vrachtwagen doen kinderen een stap opzij. Een schok voor de 'chauffeur', want die dacht niemand te zien. "Het is echt lastig te zien", aldus een scholier. "En nu rijdt hij nog niet eens."

 

 



Het is maar één meter, maar die meter kan wel levensgevaarlijk zijn. Dat was vandaag de harde boodschap van het dodehoekproject in Oss. Jongeren denken vaak onaantastbaar te zijn, zegt Jan Huijbers van Veilig Verkeer Nederland: "Laten we hopen dat ze er wat van mee krijgen en dat ze het ook in de praktijk brengen."
 

Wachten op privacy instellingen...


Jim die zelf bijna werd aangereden, besefte niet meteen dat hij op een gevaarlijke plek reed. "Ik zag hem eerst niet. En uiteindelijk kwam hij toch hard aanrijden en hij wilde naar rechts."

"Als jij in de spiegel kan kijken, kan hij jou ook zien", is een veelgehoorde uitspraak deze donderdagochtend. De jongeren lijken wel wat op te steken van de instructies. Zelfs Suleyman is overtuigd: "Ja, bij een dode hoek zal ik wel voortaan meer opletten."

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.