Crisis Geldropse basisscholen compleet, leraren melden zich massaal ziek

GELDROP - Vrijwel alle leerkrachten van de Geldropse scholen De Regenboog, Beneden Beekloop en De Ganzebloem hebben zich voor deze maandag ziek gemeld. Het gaat om 95 procent van de juffen en meesters. Ze doen dit vanwege het slepende conflict binnen Stichting ‘t Nut, dat nu al een jaar aanhoudt. Ouders van leerlingen van De Ganzebloem is verteld dat ze vandaag niet naar school hoeven te komen, want de deur blijft dicht.

Zondagmiddag stelden de leerkrachten de raad van toezicht een ultimatum en eisten zij het vertrek van de raad van toezicht en het direct terugtrekken van de kort geleden aangestelde interim-bestuurder.

LEES OOK: Situatie bij scholen Geldrop escaleert, interim-directeuren ontslagen

De raad lijkt niet in te gaan op de eisen van de leerkrachten. Sterker: de interim-bestuurder heeft de leerkrachten een brief gestuurd. Hierin worden zij naar eigen zeggen verder onder druk gezet om te komen werken. Bovendien hebben zondagavond de twee interim-schooldirecteuren te horen gekregen dat ze per direct niet meer welkom zijn op de scholen.

"Er was onder deze interim-directeuren juist voorzichtig herstel van vertrouwen", legt Noor Geraads van de medezeggenschapsraad uit. "Nu worden zij van het ene op het andere moment weggehaald..."

Angst voor represailles
De leerkrachten zijn volgens het persbericht 'woedend en verbijsterd'. Er wordt benadrukt dat de interim-schooldirecteuren 'de afgelopen maanden de steun en toeverlaat van de leerkrachten waren geworden'. 

“In de angstcultuur die heerste binnen de scholen, brachten de schooldirecteuren rust en een gevoel van veiligheid", vertellen twee leerkrachten die niet met naam en toenaam genoemd willen worden 'uit angst voor represailles'. De leerkrachten vragen zich af wat de raad van toezicht en de interim-bestuurder bezielde dit besluit te nemen.

Chaos
Sytske Klarenbeek, die namens de leerkrachten van de scholen spreekt, liet maandagmorgen aan Omroep Brabant weten een onrustige maandag te verwachten. "Ik verwacht chaos op school" zegt ze. Ouders van leerlingen van De Ganzebloem is in de nacht van zondag op maandag in een e-mail verteld dat ze deze maandag niet naar school hoeven te komen, want de deuren blijven dicht. Of de leerlingen van de andere scholen worden opgevangen, is onbekend.

"De leraren doen dit met pijn in het hart", benadrukt Noor Geraads van de medezeggenschapsraad. "Maar zij staan met hun rug tegen de muur."

'Opstappen lost niks op'
Volgens interim-bestuurder Mieke van den Broek is opstappen geen optie voor haar en de raad van toezicht. "Dat lost niks op.". Ze liet weten in gesprek te willen met de medewerkers en de medezeggenschapsraad. 

Maar de medewerkers liet ze in een brief weten dat liet ze - als ze niet snel weer aan het werk gaan - hun baan kunnen verliezen. 

Inspectie
De Onderwijsinspectie vindt het 'onacceptabel' dat een grote groep kinderen - zo'n kleine 900 - nu geen onderwijs krijgt vanwege deze hoogoplopende ruzie.  De Inspectie en de wethouder gaan in gesprek met alle betrokkenen over de ontstane situatie.