'Een stukje voldoening na alle verwarring’, nabestaande blij met gedenkteken MH17 op bijzondere plek

EINDHOVEN - Het MH17-gedenkteken blij Vliegbasis Eindhoven voor de slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners van rampvlucht MH17 wordt zaterdag onthuld. Nabestaande Anton Kotte uit Eindhoven richtte bijna vier jaar geleden samen met zijn Eindhovense kompaan Ronald Rutten Stichting Walk-for-298 op. Samen hebben ze zich ingezet voor de komst van het gedenkteken.

 

“Er loopt van alles door elkaar op dit moment”, legt Kotte uit. “Gisteren hebben we prachtige momenten beleefd toen het beeld arriveerde in Eindhoven, geëscorteerd door de marechaussee. Het beeld staat al op zijn plek, helemaal ingepakt uiteraard. Dan is er toch een stukje voldoening dat het beeld daar nu staat.”

LEES OOK: In gesprek met de maker van het gedenkteken

Maar het gevoel is dubbel, claimt Kotte. “Je weet dat je ernaar toe werkt, je weet dat het beeld gaat komen. Maar de echte reflectie vindt denk ik pas na zondag plaats. Dan kom je erachter hoe je je erbij voelt.”

Vliegbasis Eindhoven
De plek, Vliegbasis Eindhoven, is volgens Kotte bijzonder. “De eerste dagen na die verschrikkelijke ramp zijn wij verward geweest. We werden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst een week later. Dat begon allemaal heel rustig, tot er door het publiek vragen gesteld werden. Toen ontstond er een soort kakofonie aan vragen en vervelende dingen. Dat droeg niet bij aan enige zielenrust."

Later kwam het bericht dat de treinen gingen rijden in Oekraïne en dat de lichamen naar Nederland zouden komen. 

“Toen hebben ze binnen twee dagen die aankomst ceremonie uit de grond gestampt. Met lood in de schoenen kwamen we aan in de Van Steveninckkazerne in Oirschot, en dat was meteen een warm gevoel voor ons. Al die hulpverleners en mensen die daar stonden. Datzelfde gevoel kwam ook weer naar boven toen we een halfuur later naar de vliegbasis werden gebracht. Voor het eerst eigenlijk. We zijn echt geweldig blij met de plek waar het standbeeld staat.”

ZIE OOK: Reconstructie van MH17-ramp op National Geographic, docu aangepast op verzoek van nabestaanden

‘Afleidingsmanoeuvres’
Vorige week kwam naar buiten dat de schutter van de noodlottige raket (volgens Rusland) zelfmoord zou hebben gepleegd. Zelf trekt hij zich niets van zulk nieuws aan, al is dat lastig. “Er zijn natuurlijk nabestaanden die zich overal van proberen af te sluiten. In het dagelijkse leven lukt dat nauwelijks. Dan moet je echt op een hutje op de hei gaan zitten. ” 

“Dit specifieke voorbeeld schaar ik onder de noemer nepnieuws. Ik noem het afleidingsmanoeuvres, om zo de focus ergens anders op leggen. Ik wil mijn energie niet steken in zulke randverschijnselen, hoe lastig dat ook is. Het recht moet de vrije loop kunnen krijgen en kunnen zegevieren.”