Video

Inwoners Eindhovense wijk gebukt onder misselijkmakende stank: 'Het ruikt hier naar rottend groen'

1 februari 2001 om 00:00
nl
Er hangt een misselijk makende chemische lucht in de Eindhovense wijk Achtse Barrier. Mensen die aan het water wonen proberen zo min mogelijk in de tuin te komen. Volgens Waterschap De Dommel is vervuild water, afkomstig van Eindhoven Airport, de veroorzaker.
Profielfoto van Merel de Leuw
Geschreven door
Merel de Leuw

De vervuiling van het water rond Eindhoven Airport komt door de-icing, het proces waarbij vliegtuigen ijsvrij worden gemaakt. Het vervuilde water is door regenval in de rivier Ekkersrijt terecht gekomen en is gaan stinken. 

In het vervuilde water zit een stof die zorgt dat de zuurstof uit het water verdwijnt. Het zuurstofloze water zorgt ervoor dat vissen massaal sterven en organisch materiaal op de bodem gaat rotten.

De lucht die van het water afkomt is heel chemisch. "De stankoverlast is ontstaan na de periode dat er veel ijs op het water lag", vertelt een buurtbewoonster. "Maar tijdens de vorst zag je de dode vissen al in het ijs vastzitten."

Wachten op privacy instellingen...

Al langer stankoverlast
Maar volgens andere buurtbewoners stinkt het al jaren in de wijk. "Ik woon nu twee jaar in de wijk en al sinds ik hier woon stinkt het." Het probleem is al meerdere keren bij het Waterschap aangekaard, maar die komen volgens hem steeds met een andere verklaring.

Hij vermoedt dat het de-icing proces op Eindhoven Airport niets te maken heeft met de stankoverlast. "Het ruikt hier naar rottend groen. Het lijkt mij eerder dat een bedrijf afvalstoffen in het water lekt."

Wachten op privacy instellingen...

Eindhoven Airport
Eindhoven Airport laat in een reactie weten dat het vliegveld aan het onderzoeken is hoe het heeft kunnen gebeuren dat er vuil water verspreid is. "In overleg met het waterschap heeft Eindhoven Airport maatregelen genomen, waardoor verdere lozing en verspreiding per direct zijn stopgezet en het vervuilde water is afgevoerd", laat Sylvia van Gent van het vliegveld weten.

Op de site van Het Waterschap is te lezen dat één van de maatregelen het plaatsen van een ballon in de buis die van de luchthaven naar de Ekkersrijt loopt is. "In de Ekkersrijt is een dam gezet. Het vervuilde water wordt afgevoerd met vrachtwagens. Zodra al het vervuilde water verwijderd is, wordt de dam weggehaald.  Vers water uit de Ekkersrijt stroomt  dan weer naar de Achtse Barrier. De komende tijd monitoren we de Achtse Barrier extra om te kijken of het zuurstofgehalte zich positief blijf ontwikkelen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.