Video

Nooit meer zoeken naar zitplek in de trein: NS start proef met ‘zitplaatszoeker’

10 april 2018 om 08:58
nl
Het is vaak dringen voor een zitplek in de trein, en dat terwijl andere delen van de trein bijna leeg zijn. Om dit probleem op te lossen, start de NS dinsdag in Den Bosch een proef met een app waarmee reizigers kunnen zien waar nog een vrije stoel te vinden is.
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

De zogenoemde 'zitplaatszoeker' in de bestaande NS app moet reizigers laten zien waar het druk is in de trein en waar niet. Reizigers tussen Den Bosch en Arnhem kunnen het nieuwe onderdeel als eerste testen. 

Wegen met sensoren
“De zitplaatszoeker werkt vrij nauwkeurig”, vertelt Lynette Joosten van de NS. “Er zitten speciale sensoren in het spoor. Die wegen hoe zwaar de trein is. Door het gewicht kunnen we de spreiding van reizigers in de trein bepalen. In de NS app zie je dan terug waar nog stoelen over zouden moeten zijn.”

De NS heeft de zoeker niet voor niks gemaakt: volgens de vervoerder staat bijna een-derde van alle reizigers in de trein, terwijl in een andere coupé nog zitplaatsen zijn.  

“De kleuren groen, geel en oranje op de app geven aan hoe druk de coupé is”, aldus Joosten. Getallen geven in de zitplaatszoeker aan hoeveel plaatsen er nog vrij zouden moeten zijn.

Tekst loopt door onder de video. 

 

Arnhem-Den Bosch
Het traject waarop de zitplaatszoeker als eerste getest wordt, is bewust door de NS gekozen. “Op dit traject staan reizigers vaak aan één kant van de trein. Terwijl er aan de andere kant van de trein nog volop plek is”, aldus de NS. De zitplaatszoeker laat reizigers dit weten. 

Als de test met de zitplaatszoeker goed verloopt, wordt de toevoeging aan de app ook voor andere trajecten gemaakt.  

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.