Niet iedereen is er blij mee, maar student Peter (21) kan jongste Brabantse wethouder worden 

10 april 2018 om 18:00
nl
Hij studeert nog Bestuurskunde aan de universiteit, maar Peter Raaijmakers (21) wordt waarschijnlijk de jongste wethouder in Brabant. Zijn partij, de PPA, heeft hem voorgedragen als deeltijd-wethouder in de gemeente Sint-Michielsgestel. Niet iedereen is daar blij mee.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Dat Raaijmakers zou worden voorgedragen, was geen uitgemaakte zaak, vertelt hij: "We hebben als coalitiepartij de afgelopen jaren redelijk moeten bezuinigen. Daardoor verwachtten we dat we iets zouden verliezen tijdens de verkiezingen en maar één wethouder hoefden te leveren." Maar de PPA verloor niet, er kwam zelfs een zetel bij. En dus was er een extra wethouderskandidaat nodig. Dat werd Raaijmakers, tot schrik van sommigen. 

Stageplek

'Het lijkt wel op een stageplek voor een student', kopte het Brabants Dagblad na gesprekken met de oppositie. Het zou onverantwoord zijn om de jongeling de leiding te geven over een gemeenteportefeuille. Te veel verantwoordelijkheid voor zo'n onervaren iemand. 

Kritiek waar Raaijmakers naar eigen zeggen niet van onder de indruk is: "Ik denk dat een aantal mensen verzuurd uit de verkiezingen is gekomen. En ik weet ook dat er oppositieleden zijn die mij wel steunen." Zijn leeftijd ziet hij niet als een probleem: “Zo onervaren ben ik nou ook weer niet. Ik heb al vier jaar in de gemeenteraad gezeten." Ook zegt hij steun te hebben aan partijgenoot Ed Mathijssen, die er al een paar jaar als wethouder op heeft zitten. "Er zal een ervaren wethouder naast me zitten." 

Veel te bewijzen
Onder de indruk of niet, dat hij veel te bewijzen heeft, staat vast. Naast een kritische oppositie moet Raaijmakers de beleidsambtenaren binnen de gemeente overtuigen. "In het begin zal ik me veel moeten inlezen en met ze in gesprek gaan. Ik hoop dat ze een jonge hond als ik goed op weg helpen. En mijn jeugdigheid kan ook een voordeel zijn. Ik kijk fris tegen de zaken aan."  

Maakt hij zich dan nergens druk over? Lachend: "De beeldvorming misschien. Ik moet oppassen dat ik niet met een biertje te veel op het terras sta." Als alles volgens plan verloopt, wordt Raaijmakers eind april officieel beëdigd als wethouder. Welke portefeuille hij krijgt, is nog niet bekend. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.