Rick (30) kan na zijn depressie weer lachen: ‘Taboe is niet nodig, erover praten helpt’

12 april 2018 om 13:36
nl
Rick Kwee (30) uit Tilburg kampte twee jaar geleden met een depressie. Hij riep hulp in van een psycholoog en vond steun bij zijn naasten. Nu kan hij weer een lach op zijn gezicht toveren, al is dat niet altijd even makkelijk. En die gedachte wil hij delen met een eigen website: Black Dogs.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Rick weet uit eigen ervaring hoe de donkere kanten van het leven er uitzien. Het overkwam hem toen zijn relatie na vijf jaar stuk liep en hij vervolgens in een nieuwe relatie rolde. In die periode bleef hij zitten met 'persoonlijke issues die hij niet had verwerkt'. Met veel elan ging hij aan de slag om antwoord te vinden op zijn levensvragen. Raakte daar 'vrij diep' in verzeild, kreeg last van stress en zakte weg in een depressie.

Rick: "Depressie is een veelvoorkomend probleem bij jongeren en zelfs kinderen. Ik vind het daarom van belang om het onderwerp niet in een verdomhoekje te stoppen. Er wordt vaak genoeg gehamerd op de leuke kanten van het leven, terwijl het leven veel meer is dan dat."

Black Dogs
Black Dogs is erop gericht om de bezoeker mee te nemen in dat gevoel, zegt Rick. "Niet met de bedoeling om iemand een rotgevoel aan te praten, maar om een bewustzijn te creëren. Om te laten zien dat ook mindere tijden erbij horen. Je hoeft daar niet altijd tegen te vechten. Juist het feit dat ik mijn depressie op een gegeven moment omarmde, zorgde ervoor dat ik eruit kwam. Dit werkt vanzelfsprekend niet voor iedereen zo, maar mijn doelgroep is de groep mensen die hierin zichzelf herkent."

Rick merkt dat er nog een stevig taboe rust op het thema depressie. "Binnen mijn vriendenkring was er veel begrip, maar ze vonden het lastig om er mee om te gaan. Het is een natuurlijke en logische reactie om iemand in mijn situatie te willen helpen met oplossingen. Maar ik had vooral behoefte aan begrip en vertrouwen. Ook kampte ik met paniekaanvallen en zonderde me daarom steeds vaker af. En daarnaast zocht ik veel steun bij mijn nieuwe vriendin, wat achteraf gezien teveel was voor haar.” Toen de relatie met zijn nieuwe vriendin over was, zocht Rick intensieve hulp bij zijn ouders en zus. Dat bleek voor hem de beste oplossing te zijn.

Baan kwijt
In oktober vorig jaar raakte hij zijn baan als software-tester kwijt en richtte zich met een coach volledig op zijn persoonlijke ontwikkeling. Om dicht bij zichzelf te blijven, heeft hij zich voorgenomen om 'iets' te zoeken dat bij hem past. "Zoals mijn website Black Dogs, die creativiteit past bij me. Wat ik heb meegemaakt, wil ik graag delen om anderen te helpen."

Rick heeft wel een visie waarom depressies bij jongeren vaak voorkomen. "Ze leren onvoldoende om keuzes te maken, om dicht bij hun gevoel te blijven. Jongeren worden steeds bewuster, maar krijgen de ‘tools' om daarmee om te gaan niet echt mee. Dat begint al bij het lager onderwijs. En als je maar lang genoeg over je eigen grenzen heen gaat, dan ligt een depressie of burn-out op de loer."

De Tilburger vindt dat het belangrijk is om ook negatieve emoties toe te laten: “Ik heb aan den lijve ondervonden hoe belangrijk het is om goed te voelen. En dan bedoel ik ook: je slecht voelen. Vanuit mindere momenten worden vaak mooie momenten gecreëerd. Of zoals de website van Rick meldt: 'In de schaduwen ligt groei'.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.