Eerste supporters op weg naar het Stadhuisplein voor huldiging: 'PSV zit in mijn hart'

EINDHOVEN - De eerste PSV-supporters verzamelden zich al aan het einde van de maandagochtend in het centrum van Eindhoven om later op de dag op uitbundige wijze het kampioenschap van hún club te vieren. De spelers worden om 19.00 uur op het Stadhuisplein gehuldigd en daar willen, beter gezegd moeten, de supporters bij zijn.

Voordat de supporters richting het Stadhuisplein gaan, lopen ze eerst nog even langs de fanshop om nog even een speciaal petje of shirt te kopen. Eindhovenaar René Cox loopt met een grote tas met shirts. "Voor onze kinderen, mijn vrouw en mezelf", glundert Cox. "Voor de kinderen is eerst een huldiging in het stadion. Daarna gaan ze met mijn vrouw naar huis en ga ik met vrienden door naar het Stadhuisplein. 

 

Fans uit heel het land
De Markt in Eindhoven begint langzaamaan vol te stromen, zo af en toe wordt er al vuurwerk afgestoken. Zoals elke topclub heeft ook PSV supporters die uit het hele land komen. Zoals René van Dijk uit Barendrecht. Geboren in Eindhoven en tot zijn zestiende voetbalde hij bij PSV. "Hier wilde ik per se bij zijn. PSV zit in mijn hart. Ik was eerst van plan om bij het stadion naar de platte kar te gaan kijken, maar als ik het zo inschat, kan ik beter gelijk naar het Stadhuisplein gaan." En weg is hij. 

 

 

Vanuit Zuid-Limburg is een groep van zes jongeren gekomen. Het aanstaande kampioenschap was al weken hét onderwerp in de groepsapp. "Hier moesten we bij zijn. We hebben ons zelfs ziek gemeld op school. We zijn al jaren PSV-fan," vertelt Yannick Paulissen. De groep is onderweg naar het Stadhuisplein. Dylan Bruynen: "We gaan op tijd, want we willen vooraan staan. Lang wachten? Dat klopt, maar we doden de tijd wel met bier drinken." 

 

 

Te voet naar Eindhoven
Over meters maken gesproken: Sjaak Hoppenbrouwers uit Oostelbeers is maandagochtend te voet naar Eindhoven komen lopen. Voordat hij op het Stadshuisplein is heeft hij al meer dan 21 kilometer gewandeld. Van blaren is geen sprake, want Sjaak is een geoefend wandelaar. "Ik heb er ongeveer drie uur over gedaan", vertelt hij bij aankomst bij het stadion. Sjaak heeft voor de gelegenheid een PSV-shirt aangetrokken en liep al zwaaiend met een PSV-vlag langs de weg richting de voetbalhoofdstad van het land. "Veel automobilisten claxonneerden."

 

 

Zijn voettocht gaat linea recta naar het Stadhuisplein. "Ik wil bij de huldiging zijn, zeker nu ik al die moeite ervoor heb gedaan." Sjaak heeft nog een bericht voor zijn vrouw. "Ik hoop wel dat mijn vrouw me vanavond met de auto komt ophalen."

Dochter thuis gelaten
Linda, Michael en zoon Jordi zijn die-hard PSV-fans uit Tilburg en zijn met de trein naar Eindhoven gekomen. "Het was supergezellig in de trein. Onderweg een lekker biertje gedronken", beschrijft Linda. Het gezin heeft één gezinslid thuisgelaten. "Ze is supporter van Feyenoord, vandaar", luidt de verklaring van haar ouders. 

'Je hebt groot gelijk'.  Dat was het antwoord van de mentor van Joey Jansen uit het Limburgse Lindenheuvel toen hij vorige week vertelde pas dinsdag weer op school te zijn vanwege de huldiging. Wat er zo leuk is aan PSV? "De sfeer, de legendes en de broederschap", klinkt het met een Limburgse tongval. "En vanavond ga ik hélemáál naar de kloten."

Deel dit artikel: