Zo vierde Brabant Koningsdag [FOTOSERIE]

DONGEN - Terwijl bezoekers in Brabantse grote steden losgingen op de festivals, werd Koningsdag op veel plaatsen meer traditioneel gevierd. In Dongen konden de kleintjes genieten van muziek en voorstellingen. Ze versierden hun fietsen en hingen de handelaar uit op de vrijmarkt. Ook Johan Vlemmix hield grote uitverkoop, niet op de markt maar in z'n eigen voortuin.

Tweelingbroers Luuk en Sam (11) uit Dongen bedachten iets unieks. Kinderen kunnen zelf slijm maken in hun kraampje. Gewapend met lenzenvloeistof, scheerschuim en verf kun je voor drie euro aan de slag. Verderop zitten twee jonge meisjes in een prinsessentent, zij lakken je nagels voor een prikkie. 

Prullaria
In Oosterhout kregen de kleinsten de opdracht om hun fietsen te versieren. Ze raceten door de straten, achter de fanfare aan. In het Slotpark stond het bomvol  kraampjes, gevuld met allerlei prullaria. 

Onze fotograaf bezocht Dongen en Oosterhout en maakte onderstaande fotoreportage


Johan Vlemmix heeft in Eindhoven al zijn oranje spullen in de voortuin gezet om te verkopen, terwijl ook zijn huis te koop staat.  De reden voor de complete uitverkoop is helder. "Ik wil iets anders. Ik wil de wereld over."

 

Opbrengst delen
Kiara was om halfvijf vanochtend al paraat. Ze stond donderdagnacht om twee uur op om in de kou haar kraampje in het Valkenbergpark in Breda op te bouwen. Behalve petten en tasjes heeft ze ook spulletjes uit haar jeugd, zoals een rammelaar, op haar kleedje liggen. 

Voor haar buurman ging de wekker om kwart voor vier, maar ook hij zit vanaf halfvijf klaar om zijn speelgoedauto's, boeken, films en spelletjes te verkopen. Hij gaat de opbrengst delen met de rest van het gezin en hoopt dat ze er samen wat leuks mee gaan doen.

De koper die trots zijn mooie schaal laat zien is blij, al vond hij de schaal wel 'heel duur'. 2,50 euro is inderdaad aardig aan de prijs voor de vrijmarkt, maar het kan nog gekker. Een bankstel voor veertig euro, dat oorspronkelijk van Marktplaats komt en gratis op te halen was. 


Later op de dag ging in Breda het festival 538Koningsdag van start. Er staan onder meer optredens van Armin van Buuren en Bredanaar Hardwell op het programma. Het festival is uitverkocht, 40.000 bezoekers zijn erbij.

 

 

LEES OOK: 538Koningsdag van start in Breda, lange rijen bij de ingang

Reveille
In Heeswijk werden de inwoners op militaire wijze wakker geblazen door de Koninklijke Fanfare St. Willibrord, die zich voor de gelegenheid op de kerktoren had gepositioneerd. En ook in Dinther werd het reveille geblazen, door de Harmonie St. Servaes. Het is een traditie die al dertig jaar duurt en waarmee de mensen op tijd gewekt worden om optimaal te genieten van het koningsfeest. En zo klonk dat:

 

LEES OOK: Waar is dat Koningsdagfeestje? Hier is dat Koningsdagfeestje! [OVERZICHT]

Net als in veel plaatsen was er ook in Etten-Leur een Oranjemarkt. Accordeonist Juul Bouman was er ook bij. Na een klacht speelde hij even geen accordeon meer onder de moeierboom op de Markt, maar na een goed gesprek met wethouder Ron Dujardin liet hij weer van zich horen. En dus koinken er tijdens de vrijmarkt vrolijke noten.

Koningsdagkoor
In Woudrichem was er een speciaal koor dat maar één keer per jaar de zangkunsten laat horen. Het koor Een Lach en een Traan zingt alleen op Koningsdag. 

Oranjespelen
Kinderen uit Nuland vermaakten met de Oranjespelen, georganiseerd door het Gilde St. Antonius Abt. Ze konden meedoen aan oud-Hollandse spelletjes als blik- en hoefijzergooien, of hun richtingsgevoel testen met een luchtbuks.