Video

Hond moet per direct muilkorf om na bijten van meisje (7) in gezicht

1 mei 2018 om 13:44
nl
Een meisje van zeven jaar is dinsdag aangevallen door een hond in Wijbosch. Een traumahelikopter heeft het kind meegenomen naar het ziekenhuis in Nijmegen. De gemeente heeft meteen besloten dat de hond voortaan een muilkorf om moet.
Profielfoto van Ronnie Vermonden
Geschreven door
Ronnie Vermonden

Het meisje was aan het wandelen met haar oma in de Boomstraat in Wijbosch, een dorpje bij Schijndel. De hond, die niet van de oma is maar die ze regelmatig uitlaat, viel het kind aan. Oma sprong vervolgens bovenop het kind om haar te beschermen. 

Het kind heeft flinke verwondingen in haar gezicht. Volgens een getuige is ze niet in levensgevaar. De vrouw is bij haar reddingsactie zelf ook gebeten. 

Wachten op privacy instellingen...

Twee buurtbewoners hebben het kind en de oma gered.

Pitbull
De hond is twee jaar oud en heet Pepper. Het gaat om een pitbull, een mix van diverse hondenrassen waaronder een Amerikaanse Stafford. Van 1993 tot 2008 was het fokken van pitbulls verboden in Nederland. Omdat het aantal bijtincidenten echter niet verminderde, werd de regel afgeschaft. 

Na het bijtincident is de hond naar de vader van de eigenaar in Wijbosch gebracht. De hond is volgens hem nooit agressief geweest. "Het is een heel lieve en aardige hond. Ik begrijp er niks van hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Drastischer maatregelen
Wat doe je met een hond die zoveel schade aanricht? De gemeente Meierijstad heeft bepaald dat de hond een muilkorf om moet. Daarnaast kan zich de vraag gaan aandienen of er drastischer maatregelen nodig zijn. Soms gebeurt het dat een hond niet meer te handhaven is en moet inslapen. Zo’n beslissing is uiteindelijk aan justitie.

Marieke van der Burgt is hondengedragstherapeut bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren in Veghel. Zij heeft veel ervaring met honden die afwijkend gedrag vertonen. In het algemeen zegt ze dat je eerst goed moet uitzoeken waarom de hond heeft gebeten. Mensen roepen snel dat zo’n bijtende hond afgemaakt moet worden. Marieke: “In de volksmond wordt gezegd, dat een hond die eenmaal bloed heeft geproefd opnieuw zal bijten. Dat is niet per definitie zo.”

Volgens Van der Burgt is het belangrijk te onderzoeken waarom de hond heeft gebeten en hoe groot het risico is dat het hond onder gelijke omstandigheden, dat opnieuw zal doen.

Gedragstherapie geeft inzicht in de mogelijkheden voor hertrainen en risico's voor de toekomst. “Veel probleemgedrag kun je hertrainen, maar net als bij gedragsveranderingen bij mensen zijn hier beperkingen aan”, aldus Van der Burgt.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.