Zo vierde Brabant vandaag de vrijheid op een zonovergoten dag

EINDHOVEN - Bevrijdingsdag is zaterdag goed gevierd in Brabant. Het was een dag vol festivals, met dit jaar prachtig weer. De zon scheen de hele dag en het werd plaatselijk wel 23 graden in de provincie.

Het bevrijdingsvuur dat in de nacht van 4 op 5 mei om twaalf uur 's nachts in Wageningen is ontstoken, werd door een groep Bredase lopers meegenomen naar Brabant. Burgemeester Paul Depla liep de eerste etappes vanuit Wageningen naar Breda. Daarna namen andere Bredase lopers het van hem over. 

Zij legden in estafette een ruim 100 kilometer lange tocht af, om het vuur om twaalf uur 's middags in Breda te overhandigen aan loco-burgemeester Alfred Arbouw. Hij ontstak het bevrijdingsvuur van Breda en opende daarmee het bevrijdingsfestival in Breda.

Ambassadeurs van de vrijheid
Op de vliegbasis in Gilze-Rijen vertrokken de ambassadeurs van de vrijheid naar de diverse festivals. Ronnie Flex, Fedde le Grand en My Baby hadden dit jaar hun eigen helikopter. Defensie had voor de zekerheid twee reservehelikopters klaargezet, zodat er echt niks mis kon gaan. 

Tekst gaat door onder de video.


In Brabant vond het bevrijdingsfestival in Den Bosch plaats, dat werd geopend door Fresku met een vrijheidscollege. Verder traden onder anderen Jacqueline Govaerts en Projekt Rakija op. Voorafgaand aan het festival was er een bevrijdingslunch, met mensen die weten hoe het is om niet in vrijheid te leven, zoals vluchtelingen of ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Studenten
Tilburg hield juist een Studentenbevrijdingsfestival, voor en door studenten. Het liet hen kennismaken met het studentenleven tijdens de oorlog. Het festival bestond dit jaar tien jaar en dat werd gevierd met special guest Frans Linders. Hij was tijdens de oorlog student Economie aan de Universiteit van Tilburg. 

 

 

In Eindhoven werd de vrijheid gevierd met het ‘Freedom is… festival’, op Strijp-S. Een feest met  sport, cultuur, muziek & food en optredens van de talenten van Dynamo.

 

Het Bevrijdingsfestival in Roosendaal keerde na de succesvolle eerste editie van vorig jaar terug. Er waren twee podia met live-acts, dj's en een toffe lichtshow 's avonds in het Emilie van Loonpark én op het Tongerloplein. 

Naast alle verschillende activiteiten bleef in het zonnetje zitten op een terrasje natuurlijk ook erg aanlokkelijk. Zo zaten de terrassen in Breda zaterdagmiddag overvol.

Overvolle terrassen in Breda
Meer over dit onderwerp:
bevrijdingsdag vrijheid bevrijdingsfestivals