‘De onzekerheid of mijn kind het zou redden was ondraaglijk', slachtoffer keienongeluk aan het woord

SCHIJNDEL - Tynni Habraken (32) uit Schijndel raakte ernstig gewond toen ze in juni 2017 inreed op een aantal grote keien in haar woonplaats. Ze was zwanger. Drie jongemannen worden ervan verdacht die keien op de weg te hebben neergelegd. Zij staan woensdag voor de rechter en hoorden in de rechtbank het emotionele betoog van slachtoffer Tynnie. "Ons gezinnetje zal door deze wandaad heel anders zijn dan gedacht.”

De drie verdachten, 17, 18 en 19 jaar oud, zijn vrienden van elkaar. Een van hen vertelt woensdag hoeveel spijt hij heeft van de actie. "We zijn allemaal even schuldig", zegt de 19-jarige verdachte. Tegen hem is twintig maanden jeugddetentie geëist. Voor Tynni Habraken komt het excuus te laat. Ze beviel in januari van een gezonde dochter, maar liep ernstige verwondingen op, waaronder een incomplete dwarsleasie. 

LEES OOK: Drie jongens voor rechter na ‘kei-ongeluk’, twintig maanden cel geëist tegen 19-jarige verdachte

'Ik kan het geen ongeluk noemen'
Ze is meerdere keren geopereerd terwijl ze zwanger was. In de rechtbank spaart ze de daders dan ook niet en doet ze huilend haar betoog. "Ik kan het geen ongeluk noemen”, zegt ze. Vooral de onzekerheid of haar kind het zou redden was ondraaglijk. Na tien weken kwam ze voor het eerst thuis. Tynni vertelt dat ze haar benen nog nauwelijks kan bewegen.

“Ik kon er niet op de bank zitten en niet naar boven. We moeten ons huis helemaal aanpassen.” Haar leven bestaat nu naast een zware revalidatie uit het slikken van pijnstillers. “Ik zie andere moeders achter een kinderwagen lopen, maar dat kan ik niet. En dat allemaal door het moordwapen dat de jongens op de weg legden en het zolang hebben verzwegen.” In de rechtszaal bleef het doodstil. 

LEES OOK: 'Keien doelbewust op straat gelegd, vrouw raakt zwaargewond'

Het ongeluk gebeurde in de nacht van 23 op 24 juni 2017. Pas eind januari van dit jaar werden de drie verdachten enkele dagen na elkaar opgepakt. Het DNA van een van de verdachten komt overeen met het DNA op de kei. De drie jongens werden begin maart vrijgelaten in afwachting van hun berechting. Ze kregen een enkelband. Het Openbaar Ministerie verdenkt de jongens van 'poging moord dan wel doodslag in vereniging'.