'Buurtdetective' Anne keek op tv naar de reconstructie van de kluisjesroof en zag zijn eigen huis

OUDENBOSCH - Er vielen dinsdagavond een aantal stukjes van de puzzel op hun plaats. Anne Reijenga woont pal naast de overvallen Rabobank in Oudenbosch. Hij volgt alle ontwikkelingen over de overval op de voet. En dus zit Anne met koffie en een stukje chocolade op tijd klaar om het programma Opsporing Verzocht te kijken. Daarin zijn bewakingsbeelden van de overval te zien.

Anne woont dus zo'n 10 meter van de kluis waaruit miljoenen zijn weggehaald. Maar hij is daarnaast ook nog eens een soort van buurtdetective. Als er bijvoorbeeld een vreemde auto in de buurt stopt, schrijft hij het kenteken op.  Niks ontgaat hem, behalve dan misschien een van de grootste bankovervallen in de geschiedenis. “Ik was gewoon thuis en ik heb helemaal niks gezien”, vertelt hij een beetje gefrustreerd. “Ik hoop dat ik vanavond wat meer duidelijkheid krijg over wat er is gebeurd.”

LEES OOK: Wie herkent het loopje van de kluisjesrovers en wat deden de beveiligers van de Rabobank? [VIDEO]

Bizar samenspel
En dat krijgt hij gedeeltelijk. Hij ziet op de bewakingsbeelden de overvallers met de buit naar buiten komen. "Kijk dat is onze achtergang. Ik had toch verwacht dat ze de andere kant waren opgelopen, door het gangetje. Dat was logischer geweest", zegt hij.

 

De politie vermoedt een bizar samenspel tussen bankrovers en beveiligers. Zo komen twee beveiligers vrijdagavond 2 maart opdagen als het alarm van de Rabobank voor de eerste keer afgaat, terwijl er normaal maar één beveiliger afkomt op een melding. “Dit is raar”,  roept Anne uit als hij de twee beveiligers ziet. Hij kent de procedures van de bank. “Ik heb nog nooit twee beveiligers gezien. Altijd maar één!”

LEES OOK: Vier belangrijke getuigen staan op bewakingsbeelden kluisjesroof Oudenbosch

Ander daglicht
Nu hij dit weet plaatst hij een eerder incident ook in een ander daglicht. “Ik zag een tijdje voor de overval twee mannen van het beveiligingsbedrijf die aan het kijken waren naar de bewakingssystemen, dus naar het afsluiten naar de bank. En dat was op een tijdstip dat niet normaal was.“

De overval houdt Anne bezig. Hij heeft al heel wat scenario’s in zijn hoofd de revue laten passeren “Het is bijna een soort obsessie”, vertelt hij lachend. “Ik hoop toch wel dat het opgelost wordt. Dan kunnen we er misschien nog eens een script van schrijven en een mooie film van maken”, zegt hij gekscherend.

LEES OOK: Kluisjesroof zorgt voor veel geruchten in Oudenbosch... en wat heeft die ijspegel ermee te maken?

Deel dit artikel: