Dertig man op hoorzitting in Waalwijk over huisvesting van 15 arbeidsmigranten in één huis

WAALWIJK - Zo'n dertig mensen verzamelden zich donderdagavond in het gemeentehuis van Waalwijk voor een hoorzitting over de vijftien arbeidsmigranten die in een woning aan Het Fort worden geplaatst. Aanleiding voor de hoorzitting waren 82 bezwaarschriften die werden ingediend tegen het besluit.

Mensen die een bezwaarschrift hadden ingediend, mochten hun zegje doen. Een vijfkoppige commissie hoorde die gesprekken aan om later de gemeente Waalwijk van advies te voorzien. Ook een vertegenwoordiger van het college en de vergunninghouder van de woning waren erbij. "Ik probeer alles netjes via de regels te doen", aldus de laatstgenoemde. "Daarom hoop ik dat de vergunning gewoon gehandhaafd blijft. Ik heb door heel Waalwijk woningen met arbeidsmigranten. Daar is nooit wat misgegaan. Ik ga er ook vanuit dat hier niets misgaat met de bewoners." 

Werken bij Bol.com
Volgens een van de woordvoerders van een aantal bezwaarmakers gaan de vijftien mensen werken bij Bol.com. "Bol.com zegt dat ze de vijftien, na afloop van hun contract in april 2019, ook niet allemaal in een huis willen zien." Bol.com heeft nog niet gereageerd op deze opmerking.

 

Een deel van de vijftien mensen woont inmiddels al in het huis. Dat leidt volgens buurtbewoonster Jantien van der Meer nu al tot overlast. " Er hangt steeds een wietlucht", zo zegt zij tegen de commissie. Eerder was er ook een voorval met een glazen asbak. Die werd over een schutting gegooid waarna er volgens Van der Meer glassplinters in vier verschillende tuinen lagen. "Mijn kinderen lopen op blote voeten in de tuin", was haar verontwaardigde reactie.

Net huis gekocht
Onder de dertig bezwaarmakers bevonden zich ook Maarten en Marissa. Zij kochten hun huis in december, vlak voordat ze met het nieuws over de nieuwe buren werden geconfronteerd. Vrijdag krijgen zij de sleutel van hun nieuwe huis. "Maar we hebben het alweer te koop gezet", zo zegt Maarten. "En binnenkort hebben we ook al een bezichtiging." Het stel heeft duidelijk geen zin om het huis te betrekken.

LEES OOK: 15 arbeidsmigranten in 1 huis: buurtbewoners vrezen overlast en beginnen petitie

Leden van de commissie en de gemeente Waalwijk wilden na afloop niet inhoudelijk reageren op het verloop van de hoorzitting. De commissie gaat zich beraden. Dat leidt binnen zes weken tot een advies aan het college. 

 

Meer over dit onderwerp:
waalwijk huisvesting arbeidsmigranten
Deel dit artikel: