Politieke partijen Bergen op Zoom vinden overlast hangjongeren ‘zorgelijk’

BERGEN OP ZOOM - Donderdagnacht raakte een huis aan de Mercuriusstraat in Bergen op Zoom zwaar beschadigd door een vuurwerkbom. De daders zijn nog niet bekend. Toch wordt er met een beschuldigende vinger gewezen naar een aantal hangjongeren dat al vaker voor onrust zorgde in de zogenoemde Sterrenbuurt. “Zorgelijk”, zegt Evert Weys, fractievoorzitter van de GBWP. Zijn partij is met negen zetels de grootste in de Bergse gemeenteraad.

Afgelopen jaarwisseling terroriseerden hangjongeren ook de wijk. Zo was een seniorenflat het mikpunt van getreiter en werden wijkbewoners bekogeld met vuurwerk en stenen. “In die periode was het erg onrustig. Jongerenwerkers en politie hebben inmiddels actie ondernomen. Het leek de laatste tijd rustiger geworden, maar dit incident bewijst anders”, zegt Weijs. 

Venijn
De fractieleider van GBWP staat een tweeledige aanpak voor ogen. “Aan de ene kant moet grensoverschrijdend gedrag en de daders flink aangepakt worden door justitie. Misschien moet er wel een tandje bij. Aan de andere kant moeten jeugdwerkers nadrukkelijker contact zoeken met de hangjongeren en de meelopers om het venijn eruit te halen. Dit soort incidenten moet voorkomen worden. Buurtbewoners moeten zich wel veilig voelen in hun wijk.” 

LEES OOK: Vuurwerk verwoest huis in Bergen op Zoom: 'Ravage is enorm'

Goed team
Het veilig kunnen wonen en zich veilig voelen in de wijk, is ook voor de VVD een groot goed. Fractievoorzitter Rian Govers: “Dit soort incidenten moeten we niet normaal gaan vinden. Er is in mijn ogen al een goed team aan de slag in de wijk sinds de jaarwisseling. Je kunt niet verwachten dat er binnen een kwartaal al resultaat wordt geboekt.”

LEES OOK: Terror-jeugd slaat weer toe in Sterrenbuurt Bergen op Zoom, 'Ik dacht dat er een bom ontplofte'

Lijst Linssen kijkt daar iets anders tegenaan. “Deze problematiek speelt al enkele jaren. Wij staan een hardere aanpak voor. Met een geitenwollensokken-aanpak of een extra surveillanceronde bereik je niets. Dan blijft het maar dooretteren. Hard aanpakken en streng straffen. Als dat niet gebeurt gaan mensen straks eigen rechter spelen”, zegt fractievoorzitter Ton Linssen. 


Meer over dit onderwerp:
bergen op zoom hangjongeren sterrenbuurt